Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische inlichtingendienst onderzoekt software in magazijn Alibaba

De Belgische inlichtingendienst VSSE houdt een magazijn van het Chinese tech- en webwinkelconcern Alibaba in de gaten vanwege mogelijke spionage. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Het betreft een van de belangrijkste vestigingen van de logistieke poot van het Chinese bedrijf, op de vrachtluchthaven van Luik.

Alibaba logo
Alibaba

De VSSE onderzocht onder meer de invoering van een softwaresysteem, meldt FT. Dat zou gevoelige economische informatie verzamelen, bijvoorbeeld over goederenstromen, transportgegevens en producten.

Zo sprak de zakenkrant met een anonieme bron die bekend is met de banden tussen Alibaba en de Chinese overheid. Volgens deze persoon "wordt van de logistieke centra verwacht dat ze informatie over het lokale sentiment doorgeven en gegevens over de Europese handel en logistiek rapporteren aan de autoriteiten in Peking", schrijft FT.

Zorgen over magazijn

Het magazijn wordt gebruikt door Cainiao, onderdeel van de Alibaba Groep, dat vanuit België voornamelijk de goederen verwerkt die worden verkocht via webshop AliExpress. Het Belgische parlement uitte eerder al zorgen, nog voordat het magazijn werd gebouwd. China ontkende de volgens hen "niet-uitgelokte insinuaties" toen. Ook Cainiao ontkent tegenover de krant elke suggestie van wangedrag en zegt zich aan alle wet- en regelgeving te houden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in