Overslaan en naar de inhoud gaan

57% Nederlanders: cybersecurity verdient eigen ministerie

Ruim de helft van de Nederlanders (56%) vindt dat de overheid verantwoordelijk is voor hun cyberveiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van IT-dienstverlener Telindus onder 1.036 werkende Nederlanders met een kantoorbaan. Cybersecurity en de aanpak van cybercriminaliteit verdient volgens 57% zelfs een eigen ministerie binnen de overheid.
Torentje
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Dat een groot deel van de Nederlanders cybersecurity als overheidstaak ziet, betekent niet dat de overheid alles moet afdwingen met wet- en regelgeving, benadrukt Telindus. "Maar deze percentages geven wel aan dat de overheid het voortouw moet nemen om bijvoorbeeld dreigingsinformatie te delen en IT-bedrijven met elkaar aan tafel te krijgen om samen te werken in het kader van cybercriminaliteit." Volgens de dienstverlener is de kennis nu erg versnipperd, wat niet effectief werkt.

De respondenten zetten verder het bedrijfsleven (11,4%) en IT-bedrijven (13,1%) regelmatig bovenaan de lijst met verantwoordelijke partijen voor een cyberveilig Nederland. Slechts 6% vindt zichzelf als consument en eindgebruiker verantwoordelijk.

Eigen ministerie

Dat digitalisering tegenwoordig een eigen staatssecretaris heeft, valt bij veel van de respondenten goed. 60% vindt dit namelijk een goede zet van de overheid. En staatsecretaris Van Huffelen mag ook best stappen nemen: zo vindt 90% dat er fundamentele veranderingen nodig zijn binnen de Nederlandse IT-infrastructuur en regelgeving om cyberaanvallen tegen te gaan.

Bovenaan de prioriteitenlijst van Van Huffelen hoort volgens de respondenten de digitale veiligheid van Nederland (61,5%), gevolgd door zorgen dat cybercriminelen aangepakt worden (60,4%) en zorgen dat persoonsgegevens veilig zijn (47,8%).

Adviesorgaan opzetten

Bovendien mag het onderwerp nog wel meer aandacht krijgen binnen de overheid, menen de respondenten. Zo vinden 6 op de 10 respondenten het een goed idee om een Digitalisatie Management Team aan te stellen, als adviesorgaan voor de staatssecretaris. Dat adviesorgaan zou dan moeten bestaan uit mensen uit het bedrijfsleven, IT-dienstverleners, digitale forensische experts en wetenschappers. 57% van de respondenten vindt dat er nog wel een stap verder gegaan mag worden: volgens hen verdient de aanpak van cybercriminaliteit en -veiligheid een eigen ministerie verdient. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in