Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws voor Martijn van Zoeren

Hij is door staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) uitgenodigd in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Gates stelt als voorwaarde voor zijn donaties voor onderzoek dat de resultaten ervan voor iedereen te zien moeten zijn. Ook Dekker wil dat met publiek geld bereikte onderzoeksresultaten breed toegankelijk zijn. Hij wil dat nu in Europees verband bevorderen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Water naar de zee

Allemaal positieve zaken. Maar de cynicus in mij stelt toch wat vragen. Zou Gates een vergoeding krijgen voor zijn speech? Zo ja, dan zal dat geld ongetwijfeld in de Bill & Belinda Gates Foundation belanden. Maar – gesteld dat dit zo is – zou de Nederlandse overheid Gates wel moeten sponsoren? Is dat niet water naar de zee dragen?

Inhoudelijke vragen

Meer inhoudelijk rijzen ook vragen. Het ministerie van Onderwijs stimuleert al heel lang gezamenlijk onderzoek van wetenschapsinstellingen en het bedrijfsleven. Moeten die onderzoeksgegevens dan ook vrij beschikbaar komen? Druist dat niet in tegen de belangen van de deelnemende bedrijven die doorgaans deelnemen om de opgedane kennis te zijner tijd te vermarkten? Gaat gezamenlijk onderzoek daardoor niet opdrogen?

Wetenschap

En dan de onderzoeksdata, wanneer geef je die vrij? De wetenschappelijke praktijk is dat onderzoekers vaak voortbouwen op eerdere onderzoeksgegevens. Frustreer je de wetenschappelijke carrièrekansen niet als de onderzoeksdata op een te vroeg moment moeten worden vrijgegeven?

Vragen… vragen…

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in