Deal met Microsoft riskant, vindt ook Nokia

Tegenstanders van de deal vinden wellicht nieuwe munitie in de risico’s die Nokia zelf heeft geïnventariseerd. Zo’n risicoanalyse is verplicht onderdeel van de stukken die aan de Amerikaanse beurs genoteerde bedrijven eens per kwartaal bij de Amerikaanse beurstoezichthouder moeten deponeren. Zwartkijken is daarbij niet ongebruikelijk. Beleggers hebben juridisch een machtig wapen in handen om schadevergoeding af te dwingen als hun aandeel in waarde daalt na gebeurtenissen die de directie had kunnen of moeten voorzien. Toch is de inventarisatie opmerkelijk. Nokia blijkt zelfs een aantal risico’s te benoemen die in het debat tot nog toe geen rol speelden.
Problemen met personeel en partners
Een voorbeeld van die laatste is de kans op personeelsproblemen. De directie van Nokia waarschuwt beleggers dat medewerkers die voor het bedrijf belangrijk zijn, mogelijk zullen vertrekken als gevolg van de deal. Ook durft de directie niet te garanderen dat ze de cultuur en methode van werken binnen het bedrijf voldoende weet aan te passen om de vruchten van de samenwerking met Microsoft te plukken.
De directie wijst er ook op dat samenwerken met Microsoft negatieve effecten kan hebben op de bereidheid van partners om met Nokia samen te werken en op de bereidheid van klanten om persoonlijke gegevens met Nokia te delen – wat de omzet negatief zou kunnen beïnvloeden. De directie zou mogelijk ook onvoldoende tijd hebben om deze problemen te adresseren, doordat ze in beslag zal worden genomen door de uitwerking van de deal met Microsoft.
Twijfels aan Windows Phone 7
Meest opmerkelijk in de opsomming zijn echter de risico’s die de keuze voor Windows Phone 7 in twijfel trekken. Zo constateert Nokia dat Windows Phone 7 zich nog niet bewezen heeft in de markt van slimme mobiele telefoons, en dat het grote achterstand heeft op Apples iOS en Googles Android. De directie waarschuwt beleggers ook dat het een hele uitdaging zal zijn om voldoende onderscheidend vermogen te creëren met een besturingssysteem dat ook door concurrerende fabrikanten van mobieltjes gevoerd wordt. Dat is des te belangrijker, omdat Nokia dankzij de licenties van Windows Phone 7 extra kosten moet maken.
Snelle afkalving Symbian groot risico
Nokia waarschuwt beleggers ook dat de migratie naar Windows Phone 7 als belangrijkste platform wellicht te lang gaat duren om een rol van betekenis te spelen. Nokia denkt daar twee jaar voor nodig te hebben. In die periode moet Nokia proberen te voorkomen dat de 200 miljoen klanten van zijn Symbian-platform deserteren. De risicoanalyse meldt ook dat Nokia verwacht de komende jaren nog 150 miljoen Symbian-apparaten te verkopen. Het kan nog een hele klus worden om die doelstellingen te realiseren. Want, zoals de directie zelf waarschuwt in zijn risicoanalyse, de kans dat partners en klanten Symbian als doodlopende weg gaan zien is niet denkbeeldig.
Overigens stelt de directie in de risicoanalyse ook dat de overeenkomst met Microsoft nog niet rond is, en mogelijk zelfs nog afgeblazen wordt.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee