Overslaan en naar de inhoud gaan

Demissionair kabinet buigt zich nog wel over uitbreiding aftapwet inlichtingendiensten

De tijdelijke wet die de inlichtingen- en veiligheidsdiensten meer bevoegdheden geeft, is door de Tweede Kamer niet-controversieel verklaard. Het wetsvoorstel wordt dus nog door het demissionair kabinet behandeld.

AIVD
AIVD
Shutterstock

De Tweede Kamer zou de wet behandelen, maar toen het kabinet in juli viel, kwam daar verandering in. Er moet in zo’n geval door de Tweede Kamer eerst besloten worden of de behandeling van de wet door kan gaan. Wanneer een wetsvoorstel controversieel wordt verklaard, moet er worden gewacht tot er een nieuwe Tweede Kamer is ingericht. Daar kan een lange tijd overheen gaan.

Niet-controversieel

Tijdens een extra procedurevergadering van de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken werd de tijdelijke wet die inlichtingen- en veiligheidsdiensten meer bevoegdheden geeft in onderzoeken naar landen met een offensief cyberprogramma niet-controversieel verklaard. Zeven van dertig commissieleden stemden voor het controversieel verklaren van de wet, 21 stemden tegen.

De tijdelijke wet moet problemen op cybergebied met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) oplossen. Door de extra mogelijkheden kunnen de AIVD en MIVD sneller handelen. Tegelijkertijd maken experts zich grote zorgen over de wet, waaronder Bert Hubert, die opstapte als technisch lid van de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 7 september 2023

Op https://debatdirect.tweedekamer.nl/2023-09-06/binnenlandse-zaken/thorbeckezaal/extra-procedurevergadering-commissie-voor-binnenlandse-zaken-groslijst-controversieel-verklaren-18-30/video is de extra procedurevergadering van de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken te vinden.
Vijf jaar geleden leidde de zogenoemde Sleepwet nog tot ophef, nu blijft een maatschappelijk debat uit. Welke rol speelde de medialobby van de inlichtingendiensten daarbij? Een uitleg is te vinden op https://www.vpro.nl/argos/media/kijk/afleveringen/medialogica/2023/aflevering-4.html

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in