Overslaan en naar de inhoud gaan

Russische cybercrimebende Trickbot harder aangepakt door VS en VK

De beruchte cybercrimebende Trickbot, die werkt vanuit Rusland, wordt vanuit het buitenland harder aangepakt. Arrestaties zijn in wezen uitgesloten, maar inbeslagname en blokkeren van zakelijke belangen kan wel. De VS en het VK noemen nu elf individuen, die als beheerders, managers en ontwikkelaars hebben bijgedragen aan de cybercriminele activiteiten van Trickbot.

Rusland, cybercrime
Russische hacker

De regeringen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk leggen sancties op extra leden van de Russische cyberbende. Begin dit jaar zijn al zeven kopstukken het doelwit geworden van formele maatregelen, die geldstromen moeten afsnijden. De elf bendeleden die nu op de korrel worden genomen, zouden zich schuldig hebben gemaakt aan digitale afpersing.

Ziekenhuizen, tijdens corona

De Russische bende heeft ransomware geïnstalleerd op systemen van uiteenlopende organisaties en bedrijven. Onder die slachtoffers bevinden zich scholen, ziekenhuizen, overheden plus andere partijen in zogeheten kritieke infrastructuur van landen. Daarbij hebben de Trickbot-leden dus losgeld geëist, om de gegijzelde systemen weer vrij te geven.

Wereldwijd zouden ze door deze digitale afpersing zo'n 180.000 dollar (ongeveer 168.000 euro) hebben binnengehaald. Dat bedrag is op zichzelf niet heel groot, maar de verstorende werking van deze ransomwarebende is wel groot geweest. Dit was vooral doordat er scholen, ziekenhuizen en overheidsinstanties zijn aangevallen, wat ook is gedaan tijdens de coronacrisis.

Russische inlichtingendiensten

Het Amerikaanse ministerie van Financiën, dat de sancties en de identiteit van meer Trickbot-leden nu bekendmaakt, stelt dat deze cybercrimebende banden heeft met de Russische inlichtingendiensten. Trickbot bestaat al sinds 2016, als Trojan die is voortgekomen uit de Dyre-malware die was gericht op internetbankieren. Sindsdien is Trickbot echter flink verbouwd en geëvolueerd tot een zeer modulair en veelzijdig malwarepakket.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in