Overslaan en naar de inhoud gaan

Poging tot invoeren verplicht online-ID sneuvelt bij Amerikaanse rechter

In twee Amerikaanse staten zouden vrijdag wetten in werking zijn getreden om jongeren te weren van websites met voor hen ongeschikt geachte informatie en beelden. Met rechtszaken is daar echter een stokje voor gestoken. 

privacy
Shutterstock

In Texas zou een nieuwe wet verplichten dat mensen die een website met 'inhoud voor volwassenen' wilden bekijken zich identificeerden met een ID. In Arkansas zou een wet van kracht worden waarmee het aanmaken van een nieuw account op sociale media door minderjarigen alleen mogelijk werd met toestemming van een ouder. Arkansas had daarbij de sociale media op het oog die een omzet van meer dan 100 miljoen dollar per maand behaalden. 

Daardoor zouden bijvoorbeeld Facebook en TikTok vallen onder de nieuwe wet in Arkansas maar andere populaire platformen zoals YouTube niet, schrijft Ars Technica. De invoering van de wet werd tegengehouden door een rechtszaak die was aangespannen door NetChoice, een samenwerkingsverband van een aantal grote sociale media. De rechter ging mee in de eis van Netchoice omdat de wet veel te vaag geformuleerd was. 

Inbreuk op privacy

In Texas werd de wet tegengehouden door een rechtszaak die was aangespannen door de Free Speech Coalition (FSC) op basis van een beperking van 'The First Amendment' of wel het recht op vrije meningsuiting. De groep vreest dat dit de eerste stap is op weg naar veel uitgebreidere censuur op internet. Het is een ongrondwettelijke inbreuk op de privacy, stelt een woordvoerder van het moederbedrijf waar onder meer Pornhub onder valt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in