Overslaan en naar de inhoud gaan

Commissie EU-parlement wil internetfilter

Internetplatforms als YouTube, Facebook en Google moeten mogelijk alle video’s en muziek die gebruikers uploaden automatisch gaan scannen om te voorkomen dat er auteursrechtelijk materiaal zonder toestemming online komt te staan. Ook zouden uitgevers een vergoeding moeten krijgen als een deel van een nieuwsbericht op internet wordt gezet.
uploaden

In de commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement was woensdag een meerderheid (veertien tegen negen) voor een dergelijke aanpassing van de auteursrechtenrichtlijn. Het voltallige parlement stemt er volgende maand over. Daarna volgt nog overleg met de lidstaten, die in mei al instemden met het 'internetfilter'.

Tegenstanders zien dergelijke maatregelen als een bedreiging voor het vrije internet. Voorstanders stellen juist dat muzikanten, journalisten en uitgevers hiermee eerlijker worden betaald voor hun werk.
Het commissiestandpunt krijgt veel kritiek van deskundigen, evenals van de Europese consumentenkoepel BEUC. ,,Het wordt hoog tijd dat copyrightwetgeving rekening gaat houden met consumenten die dagelijks video’s, muziek en foto’s creëren.’’

"Geprivatiseerde Big Brother"

D66-Europarlementariër Marietje Schaake is zeer kritisch over de aangenomen tekst. ,,Dit voorstel zet de deur open voor een geprivatiseerde Big Brother, waarbij internetbedrijven vooraf moeten controleren wat internetgebruikers online zetten.'' Haar CDA-collega Esther de Lange is wel tevreden. ,,Het kan niet zo zijn dat een uitgever inkomsten misloopt, wanneer ik op websites als Google News al de essentie van artikelen begrijp zonder het oorspronkelijke artikel te hoeven openen.’’
 

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in