Internet Myanmar plat door aanval

Naar verwachting zullen de partijen die loyaal zijn aan het generaalsbewind een riante meerderheid halen in de stembusgang. Internationale waarnemers en journalisten mogen het land niet in. Wel mag een aantal buitenlandse diplomaten een kijkje nemen bij een beperkt aantal stembureaus. Westerse leiders geloven echter niet dat de verkiezingen vrij en eerlijk zullen verlopen.
Het is niet bekend wie achter de aanval op het internet in het Zuidoost-Aziatische land zat. Het betrof een Distributed enial of Service-aanval (DD0S-aanval), waarbij servers zodanig worden overstelpt met informatieaanvragen dat ze het niet meer aankunnen. Daarvoor zijn computers over de hele wereld ingezet, veelal gekaapte pc's van nietsvermoedende particulieren (botnets).
Myanmar is verbonden met het wereldwijde web via kabels en satellieten die op zijn hoogst 45 megabit per seconde kunnen verwerken. Op het hoogtepunt van de aanval werden de verbindingen volgepompt met 10 tot 15 gigabit per seconde.
Tijdens de verkiezingen mogen de Myanmarezen stemmen uitbrengen voor de Pyithu Hluttaw (Tweede Kamer), de Amyotha Hluttaw (Senaat) en voor de parlementen van de veertien regio’s en staten die samen Myanmar vormen. Een kwart van de zetels is gereserveerd voor militairen.
In 1990 mochten de Myanmarezen voor het laatst naar de stembus. De Nationale Liga voor Democratie (NLD) van oppositieleidster Aung San Suu Kyi behaalde bij die verkiezingen een enorme zege, maar de junta accepteerde die overwinning niet.
Suu Kyi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991, heeft de afgelopen twintig jaar grotendeels in gevangenschap of onder huisarrest doorgebracht. Haar NLD doet niet mee aan de komende verkiezingen omdat de partij niet gelooft in een eerlijke en transparante stembusgang. De junta heeft de NLD en een aantal andere partijen ontbonden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee