Overslaan en naar de inhoud gaan

BV Nederland nog lang niet klaar met ICT

De ‘big shots’ die door Automatisering Gids werden benaderd, zijn het er grosso modo over eens dat de regering meer en effectiever gebruik moet maken van ICT. Problemen op uiteenlopende gebieden als mobiliteit, zorg en arbeidsparticipatie vragen om hedendaagse oplossingen. Maar om die oplossingen kosteneffectief te realiseren, moet de overheid wel haar kwaliteiten op het gebied van ICT-opdrachtgeverschap verbeteren.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Directies van IT-dienstverleners die veel voor de overheid werken noemen de aanbestedingsprocedures bureaucratisch en verkrampt. Ook zijn projecten volgens de industrie vaak te ambitieus. Met meer kleinere projecten zou de overheid trefzekerder automatiseren.
Grote zorgen maakt men zich over de arbeidsmarkt. Deze is krap en door dalende belangstelling voor technische opleidingen dreigt deze nog krapper te worden. Ook daar zou de overheid actie moeten ondernemen.
Vooral veel consensus en herkenbare aandachtspunten dus. Maar de reacties laten evenzeer zien dat de IT-sector verrassende, eigenzinnige, creatieve en gewaagde suggesties heeft voor de beleidsmakers: een denktank die technologieontwikkelingen volgt en doorlopend matcht met problemen in beleidsgebieden van de overheid; offshoring van IT niet afremmen maar bevorderen; geld uittrekken voor voorbeeldprojecten en open source; geen rekeningrijden maar werkplekken virtualiseren; en meer doen om oudere IT’ers aan het werk te houden.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in