Overslaan en naar de inhoud gaan

Open source rukt op in bedrijfsleven

Gartner ondervroeg 547 IT-verantwoordelijken in 11 landen. Daaruit trekt het onderzoeks- en adviesbureau de conclusie dat gebruik van open source niet alleen algemener wordt, maar ook een steeds centralere rol speelt in de IT-strategie van bedrijven.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

46 procent van de ondervraagden blijkt in zijn organisatie gebruik te maken van open source. In bijna de helft van de gevallen gebeurt dat op alle afdelingen van het bedrijf. Het aandeel van open source in de softwareportfolio stijgt daarbij gestaag. Binnen anderhalf jaar zal gemiddeld 30 procent van de software open source zijn, schatten de ondervraagden. 5 jaar terug was dat 10 procent. Het aantal organsiaties dat open source gebruikt, lijkt ook te gaan stijgen. 21 procent van de ondervraagden die nog geen open source in huis hebben, beraden zich op de voordelen.

Op zoek naar concurrentievoordeel
In de redenen om open source te gaan gebruiken, ziet Gartner ook een verschuiving. Het kostenaspect, flexibiliteit en minder rompslomp bij de aanschaf blijven belangrijk. Maar de respondenten geven ook aan dat in hun ogen hun bedrijf met open source in zakelijk opzicht succesvoller kan worden. De kortere ontwikkeltijden met en het innovatieve karakter van open source bieden aanknopingspunten om concurrentievoordelen te behalen, geven de respondenten aan. Dat met het gebruik van open source ook het intern ontwikkelen van software opbloeit – ten koste van de aanschaf van softwarepakketten –suggereert volgens Gartner dat bedrijven daar in hun IT-strategie ook al handen en voeten aan geven.

Overigens valt het percentage bedrijven dat die doelstelling ook heeft uitgeschreven in zijn IT-strategie, Gartner wat tegen. Slechts een derde van de bedrijven heeft een formeel open-sourcebeleid geformuleerd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee