Overslaan en naar de inhoud gaan

Tech-gemeenschap buitenspel met nieuw VN-voorstel over beheer internet, waarschuwt ICANN

De ICANN en de registries APNIC (Azië en pacifische regio) en ARIN (Amerika's) uiten hun zorgen over het Global Digital Compact-plan waarmee de Verenigde Naties de toekomstige governance over internet wil regelen. Zij zien dat de inbreng van de tech-gemeenschap die vanaf het begin van internet tot nu zo belangrijk is geweest, verdwijnt. 

governance
Shutterstock, Peter Hermes Furian

De Verenigde Naties (VN) willen met het Global Digital Compact-voorstel vastleggen hoe het internet in de toekomst een open, vrij en veilig platform blijft. De VN ziet daarbij een samenwerking tussen drie groepen betrokkenen (tripartite model): het bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties.

Afwijking van eerder afspraken

In dat tripartite model ontbreekt een groep betrokkenen, vinden ICANN en de twee belangrijke registries, namelijk de stem van de technici. De technische gemeenschap is geen onderdeel van de 'civil society' en zal dat ook nooit zijn, stellen zij in een kritische blog op de site van de ICANN. Ze halen de uitkomsten aan van eerdere WSIS-topontmoetingen aan waarin juist een multi-stakeholder governance framework werd vastgelegd en waar de technici duidelijk een onafhankelijke stem in hebben.

Het Global Digital Compact-voorstel gaat daar in de huidige vorm aan voorbij. En hoewel de technische gemeenschap zeker zijn rol zal blijven spelen, 'betaamt' het de VN die rol ook duidelijk te erkennen in toekomstige processen in relatie tot internet governance, 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in