Overslaan en naar de inhoud gaan

World wide web wordt vandaag 20

Overigens duurde het twee jaar voordat de eerste website beschikbaar kwam. Dat was een site die werd gehost bij het CERN, de werkgever van Berners-Lee. De inhoud bestond uit een verklaring van de werking van het www, met een aantal praktische voorbeelden. Het adres van de site was nxoc01.cern.ch, een naam die later werd gewijzigd in info.cern.ch.
Berners-Lee (1994)
© CERN
CERN



Tim Berners-Lee wordt algemeen beschouwd als de ‘uitvinder’ van de hyperlink, maar net als James Watt met zijn stoommachine bouwde hij voort op werk dat al veel eerder was gedaan. Voor internet was de auteur daarvan Ted Nelson. Nelson pende in 1967 de grondbeginselen neer van een documentbeheersysteem, dat later zou uitgroeien tot Xanadu. De gebruiker zou via Xanadu heel eenvoudig zijn weg kunnen vinden in bibliotheken of andere verzamelingen informatie. De verzameling hyperlinks op internet wordt door de Xanadu-gemeenschap beschouwd als een zeer zwakke afspiegeling van Xanadu. Allerlei beveiligingen en controles uit Xanadu zijn op het world wide web niet te vinden of, als ze er wel zijn, zijn ze met gemak te omzeilen. Als voorbeeld wordt genoemd de onveranderbare links binnen Xanadu, zodat niet gerommeld kan worden met auteursrechten.

Afgezien hiervan hebben de hyperlinks wel gezorgd voor een revolutie binnen internet. Er hoefde geen gebruik meer te worden gemaakt van aparte protocols (zoals SMTP voor e-mail, NNTP-voor nieuwsgroepen op Usenet, FTP voor het overzenden van bestanden en Telnet om gegevens uit te wisselen met remote devices). In plaats daarvan was een muisklik voldoende om de gewenste functie aan te roepen. “Informatie kwam zo binnen het bereik van iedereen”, stelt Gene Phifer, managing vice president van Gartner. “Mensen hoefden niet meer naar bibliotheken en dergelijke. Ook voor andere verrichtingen, zoals het boeken van een reis, hoefden de mensen de deur niet meer uit”, aldus Phifer. Ook zijn de tijdsbeperkingen weggevallen. Op het world wide web kan zeven dagen per week, 24 uur per dag van alles en nog wat worden gekocht. “Het web heeft de wereld radicaal veranderd en het is heel moeilijk om je nu nog een wereld voor te stellen waar de grafische component van internet niet aanwezig is.”

Aanvankelijk kon alleen een woord in de tekst een hyperlink zijn, later werd het uitgebreid naar zinsdelen, buttons, plaatjes en willekeurig gevormde delen van een webpagina. Om de verdere ontwikkeling van de hyperlink en alles wat daaromheen hoorde in goede banen te leiden, richtte Berners-Lee in 1994 het World Wide Web Consortium (W3C) op. Sinds die tijd heeft de organisatie zo’n 110 regels opgesteld voor de inrichting en het gebruik van het world wide web. Die Recommendations, zoals ze worden genoemd, worden door ontwikkelaars van software gebruikt als houvast.
Inmiddels staat Web 2.0 in de steigers, een sterk uitgebreide vorm waarin gebruikers veel meer dan vroeger de gelegenheid hebben om de virtuele wereld te veranderen naar eigen inzichten.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in