Overslaan en naar de inhoud gaan

Volop virtualisatie in nieuwe Ubuntu-versie

De nieuwste Ubuntu-versie 7.04, getiteld ‘Feisty Fawn’ (uitbundig jong hert), verbetert het toepassen van VMWare’s virtualisatiemethode. Dat komt onder meer door het meeleveren van VMI (Virtual Machine Interface), een door VMWare geopenbaarde richtlijn voor communicatie tussen gast- en gastheersystemen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock


De tweede methode, KVM (Kernel-based Virtual Machine) is een recente uitbreiding van de mogelijkheden van Linux, en bedoeld voor x86-systemen waarvan de processoren virtualisatie ondersteunen, de Intel VT en AMD-V (Pacifica) chipsets.

Apart
Met VMWare en KVM is een Ubuntu gastheer-systeem direct in te zetten voor het laten draaien van andere besturingsystemen. Voor het gebruik van Xen is dat nog niet zo; daarvoor moet eerst een andere kernel – met Xen hypervisor – worden geïnstalleerd.
Feisty Fawn komt in twee varianten, gericht op gebruik als desktop en als server. Deze versie is bedoeld voor machines met x86 multicore processoren, 64-bit CPU’s en Suns UltraSparc. Canonical, het Britse bedrijf dat het leeuwendeel van de ontwikkeling financiert, hoopt dat die servereditie ingezet gaat worden voor webdiensten, databases, voor het bieden van bestandstoegang en als printerserver.

Lange termijn
Canonical biedt voor Feisty Fawn 18 maanden ondersteuning. De volgende versie “Gutsy Gibbon” (gulzige gibbon) komt in oktober.
Valentijn Sessink, mede-oprichter van ict-dienstleverancier en Ubuntu-partner Open Office: “Goed om te zien dat er elk half jaar een nieuwe Ubuntu is, maar voor ons is de Long Term Support-versie veel belangrijker, met vijf jaar ondersteuning voor de server en drie jaar voor de desktop. Dat betekent dat we niet elke zes maanden mee hoeven.” De volgende Long Term Support-versie van Ubuntu wordt in april 2008 verwacht.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in