Overslaan en naar de inhoud gaan

Vereniging wil ODF-gebruik ondersteunen

Is het geen ISO-standaard, dan is een documentformaat ongeschikt voor gebruik door Europa’s overheden. Karel de Vriendt, een hoge Europese ICT-beleidsmaker, bedoelde het afgelopen dinsdag als steunverklaring voor Open Document Format, ODF. Het hangt als een zwaard boven het hoofd over de tegenhanger, bedacht door Microsoft, OOXML.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock


De Vriendt was dinsdag een van de sprekers bij de officiële start van OpenDocSociety, een vereniging die moet gaan zorgen voor kennisuitwisseling over de documentstandaard ODF. “Iedereen wil weten wat de Europese Commissie vindt van OOXML. De Europese Commissie is niet direct betrokken bij het ISO-proces, herhaal ik dan. Wat ik er persoonlijk van vind, zeg ik niet langer in het openbaar.”
De Vriendt hield de enkele tientallen aanwezigen voor hoe de Europese overheid onmogelijk een bestandsformaat kan kiezen in handen van één softwareleverancier. “Het vermijden van vendor lock-in is essentiëel. Zodra een contract met een leverancier verstreken is, mag daarmee wettelijk geen band meer blijven bestaan.”
Documenten vormen het basismateriaal van de Europese overheid, zei De Vriendt, vandaar het belang van een open documentformaat. De Europese Commissie verzocht volgens hem daarom Microsoft al in 2004 om de Office-formaten open te maken. Dat moet onder meer betekenen dat applicaties van meer dan alleen Microsoft daar keurig mee om weten te gaan. “Het is geen standaard als het slechts door één toepassing kan worden gebruikt.” De beleidsmaker weet dat er goed naar hem geluisterd wordt. “Alle Europese overheden samen zijn namelijk goed voor 17 procent van de Europese ICT-bestedingen.”
De Belgische overheid is vergevorderd met de invoering van ODF als documentformaat, vertelde vervolgens Peter Vandenabeele, betrokken bij deze implementatie. In september 2008 is ODF het formaat waarmee in België de federale overheidsdiensten bestanden uitwisselen. Gereed zijn het ministerie van Financiën, Justitie en Economische Zaken, tests en pilots vinden nog plaats bij de politie en Sociale Zaken. Ook de toespraak van Vandenabeele bevatte tussen de regels door dreigementen aan het hoofd van Microsoft. “Wij kunnen alleen overstappen op Office 2007 als dit geen problemen oplevert voor ODF.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in