Venture Capital: Financiers willen weer eens iets anders
Log•in Consultants uit Amsterdam heeft risicodragend kapitaal verworven van Rabo Participaties. Login noemt zich expert op het gebied van infrastructuren voor applicatievirtualisatie en serverbased computing. Opmerkelijk is dat Rabo alle aandelen verwierf samen met het management van Login, waardoor Rabo een meerderheidsbelang krijgt. Het nieuwe kapitaal wordt ingezet voor “strategische groei en internationale ambities”, met name in Europa en Amerika. Login Consultants is sinds 2002 actief en telt meer dan 100 consultants. Het behaalt zijn omzet met zowel de verkoop van oplossingen als met de implementatie daarvan.
Het Sittardse bedrijf Protomation verkreeg groeikapitaal van de Limburgse investeerder LIOF. Protomation ontwikkelt software voor onder meer de procesindustrie, de petrochemische industrie, de voedingsmiddelenindustrie en voor een aantal nichemarkten. Tot de klanten behoren internationaal opererende chemische bedrijven als DSM, Saudi Aramco en Sabic. Een bekend product van Protomation is Process Studio, een softwarepakket dat geschikt is voor training van procesoperators. Protomation werd in 1999 opgericht en komt voort uit DSM. Het kapitaal is bedoeld om de groei te ondersteunen. LIOF verwierf 20 procent van het bedrijf.
Groen ondernemen staat ook in de venture capital-wereld steeds meer in de belangstelling. Waarschijnlijk de eerste groene Nederlandse investeerder was Eckhard Wintzen. Wintzen’s investeringsbedrijf Ex’tent leed jarenlang een slapend bestaan, maar de website vermeldt nu “nieuwe” investeringen als Dr. Bob Company (een bouwer van ‘slimme’ websites), Infocaster (informatie delen via RSS), Milly (opslag sms-berichten) en TDC Lighthouse, een websitebouwer. Volgens Wintzen gaat het om “groene” investeringen.
De meest opmerkelijke vc-investering in de Silicon Valley van de afgelopen periode is waarschijnlijk die van venture capital-maatschappij Kleiner Perkins in het bedrijf Aggregate Knowledge in Menlo Park. De investering in Aggregate Knowledge betekent voor de ervaren investeringsmaatschappij, die in het verleden vaak de trend zette, de eerste participaties in een zogenoemd Web 3.0-bedrijf. Web 3.0 staat grofweg voor websites die ‘sociale intelligentie’ bevatten, zoals databases over gebruikers en slimme software om die aan concrete behoeften te koppelen. Kleiner Perkins heeft ook aangegeven niet meer te zullen investeren in Web 2.0-bedrijven, die in Europa bij geldschieters nog volop in de belangstelling staan. (Henny van der Pluijm)
Buitenland: Al Gore partner Kleiner Perkins
Al Gore treedt als partner toe tot het venture capitalbedrijf Kleiner Perkins. Gore wil vanuit die positie de samenwerking tussen Kleiner en zijn eigen venture capitalbedrijf Generation Investment Management verdiepen.
Kleiner Perkins SEnD officieel ‘Kleiner Perkins Caufield & Byers’ SEnD geldt als een van de belangrijkste financiers van de Amerikaanse hightechindustrie. Het bedrijf werd begin jaren zeventig opgericht door de steenrijk geworden mede-uitvinder van het IC (integrated circuit) Eugene Kleiner. De lijst van meer dan driehonderd bedrijven die met geld van Kleiner, Perkins, Caufield and Beyers van de grond kwamen, vermeldt onder meer de namen van Sun Microsystems, Tandem, Compaq, Amazon.com en Google. De laatste jaren profileert het zich ook als financier van ‘groene’ technologie. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal heeft Kleiner inmiddels voor 270 miljoen geïnvesteerd in 26 bedrijfjes die zich bezighouden met zaken als biobrandstoffen en zonne-energie, nog geen procent van het totaal geïnvesteerd vermogen, dat inmiddels vele miljarden dollars moet belopen.
Gore is SEnD persoonlijk of via participatie door Generation SEnD al betrokken bij een aantal bedrijven die zich bezighouden met IT en/of duurzame technologie. Zo adviseert hij de directie van Google en is hij non-executive director bij het overigens niet al te duurzaam opererende Apple. Gore zegt te streven naar een actieve betrokkenheid bij het groene investeringsprogramma van Kleiner Perkins. Dat zou onder meer kunnen inhouden dat hij wil zorgen dat zijn eigen groene investeringsmaatschappij Generation en Kleiner vaker samen investeren, om zo de risico’s van participaties in nog niet uitgewerkte groene plannen te spreiden.
Gore schenkt het salaris dat hij als Kleiner Perkins-partner verdient geheel aan de milieuorganisatie ‘Alliance for Climate Protection’.