Overslaan en naar de inhoud gaan

Nortel gaat definitief ten onder

Concurrent Nokia Siemens Networks gaat met het grootste deel van Nortel aan de haal en versterkt daarmee zijn positie in Noord-Amerika. Het betreft de afdelingen die zich bezighouden met draadloze communicatie volgens de CDMA-standaard (de belangrijkste tegenhanger van gsm) en met de opvolger Long Term Evolution (LTE) voor mobiele breedbandcommunicatie. Het Fins-Duitse concern telt daar 650 miljoen dollar voor neer en neemt ruim 2500 medewerkers over.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De deal met Nokia Siemens moet nog door de rechter worden goedgekeurd. Andere gegadigden zouden een beter bod kunnen uitbrengen.

Nortel zoekt nog naar kopers voor de rest van de failliete boedel. Te koop staan onder andere de activiteiten gericht op grote ondernemingen, optische netwerkapparatuur voor internet in grootstedelijke gebieden, Voice over IP-producten, applicaties en het niet door Nokia Siemens begeerde deel van de draadloze netwerkactiviteiten.

Nortel kreeg in januari uitstel van betaling in Canada en de Verenigde Staten. Het bedrijf had te lijden onder de felle concurrentie op de markt voor telecomapparatuur en kon door zijn relatief kleine omvang niet langer meekomen. Topman Mike Zafirovsky hoopte het bedrijf door een herstructurering te kunnen redden. maar is daarin niet geslaagd, mede doordat klanten wegliepen. Ook pogingen om tot een fusie te komen met onder meer Alcatel, Nokia en Avaya faalden.

De geschiedenis van Nortel, voorheen bekend als Northern Telecom, gaat 127 jaar terug. Ooit had het bedrijf een marktwaarde van 250 miljard dollar en was het een van de paradepaardjes van de Canadese economie. Nortels positie verzwakte vanaf begin deze eeuw door het uiteenspatten van de internetzeepbel, een consolidatiegolf in de telecomsector, felle prijsconcurrentie en boekhoudschandalen. Toen directeur Zafirovski in 2005 aantrad was Nortel nog maar 10 miljard dollar waard en sindsdien is het verder bergafwaarts gegaan.

In de jaren negentig telde Nortel nog zo’n 95.000 werknemers. Daar zijn er nu nog ruim 25.000 van over. In de Benelux heeft Nortel vestigingen in Hoofddorp en Zaventem.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in