Overslaan en naar de inhoud gaan

Derde wereld grijpt met succes IT-kansen

Niet dat Australië, Canada, Ierland, Israël, Nieuw Zeeland, Singapore en Spanje opeens minder handig of beduidend duurder zijn. Volgens Gartner boden de concurrerende ontwikkelingslanden - waaronder ook Turkije (!) - het afgelopen jaar domweg een gunstiger prijs/prestatie-verhouding.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Opvallende toetreders in Gartners lijst van aantrekkelijkste IT-offshoringlanden zijn:

  • Bangladesh;
  • Bulgarije;
  • Colombia;
  • Mauritius;
  • Peru.

Bij het opstellen van zijn jaarlijkse lijst van aantrekkelijkste IT-offshoringlokaties let Gartner op een tiental facetten, waaronder:

  • culturele compatibiliteit;
  • politiek/economisch klimaat;
  • infrastructuur;
  • kosten/arbeidsmarkt.

Europa, Midden-Oosten en Afrika: soms achteruitgang in scholing
Binnen de EMEA valt op dat Egypte als enige op het criterium van ondersteuning door de overheid hoger dan ‘goed’ scoort. Dat zegt natuurlijk vooral iets over de overige - vooral Afrikaanse - landen, waar de overheid de opkomst van een IT-economie kennelijk nog bij uitstek als een uitdaging voor het bedrijfsleven percipieert. Alleen Zuid-Afrika wist z’n beoordeling te verbeteren, van ‘redelijk’ naar ‘goed’.

Opvallend is ook dat binnen de EMEA geen enkel land wat betreft arbeidsmarkt hoger dan ‘goed’ scoort. Ronduit zorgwekkend in dit verband is dat in sommige EMEA-landen volgens Gartner sprake is van een achteruitgang op het punt van scholing. Rusland zakt wat dit betreft terug van ‘zeer goed’ naar ‘goed’ en Hongarije en Roemenië zijn niet langer ‘goed’ maar ‘redelijk’.

Egypte, Slowakije en de Oekraine zakten wat kosten-aantrekkelijkheid betreft van ‘zeer goed’ naar ‘goed’. Rusland verloor zijn kostenpredicaat ‘goed’ en staat nu als ‘redelijk’ te boek.

Asia/Pacific: vaak goed functionerend onderwijsstelsel
In Zuid- en zuidoost Azië doen India, China en Maleisië het nog altijd 'goed' wat betreft overheidsaandacht voor de ontwikkeling van de IT-sector. Opvallend is dat Indonesië op dit punt nog steeds ‘onvoldoende’ presteert.

Wat betreft de combinatie van vaardigheden, schaalbaarheid en arbeidsmarkt is India naar het oordeel van Gartner nog steeds de leider, maar China, Maleisië, Indonesië, de Filippijnen en Vietnam zijn wel in opmars. In veel gevallen dankzij een goed functionerend onderwijsstelsel. Zorgenkind is nog altijd Bangladesh, waar vooral de infrastructuur een knelpunt zou opleveren.

Noord- en Zuid-Amerika: Brazilië sterkste politiek/economisch bestel
Ten zuiden van de Verenigde Staten is afgelopen jaar wat IT-outsourcing betreft vooral vooruitgang geboekt in de ondersteuning van de overheid. Landen als Mexico, en Chili doen het op dit punt zelfs ‘zeer goed’, vindt Gartner, en ook Brazilië en Costa Rica lijken zich eerdere kritiek op dit punt te hebben aangetrokken en scoren nu ‘goed’.

Ook wat onderwijs betreft wordt in deze landen vooruitgang geboekt, wat zich onder meer uit in de kwalificatie ‘goed’ voor Chili, Mexico en Costa Rica. Panama is op dit punt nog de zwakke broeder.
Wat politiek/economisch bestel betreft, komt weinig verrassend, Brazilië als sterkste van de Zuid-Amerikaanse offshore-landen uit de bus.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in