Overslaan en naar de inhoud gaan

CWI bouwt snelle en zuinige databasemachine

De SciLens-machine moet aan het eind van dit jaar operationeel zijn. Het onderzoeksproject SciLens helpt verborgen kennis aan het licht te brengen die ligt opgeslagen in omvangrijke wetenschappelijke databases. De hiervoor benodigde hardware en software is niet vrij voorhanden. De SciLens machine moet daar verandering in brengen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Geen supercomputer
De databasemachine wordt speciaal geconfigureerd voor databasemanagementtaken, zoals het snel doorploegen van grote hoeveelheden meetgegevens en wordt grotendeels uit energiezuinige componenten opgebouwd. De machine onderscheidt zich van supercomputers door een zwaar accent te leggen op een goede balans tussen I/O bandbreedte en de benodigde CPU-kracht voor databasetaken, zogenaamde Amdahl-blades.

Toepassingen liggen op verschillende onderzoeksgebieden zoals seismologie, astronomie, remote sensing, datamining en fraudedetectie bij sociale netwerken. Bij de aardbeving in Chili begin 2010 verzamelden seismologen twee terabyte aan data. Met een normale computer is het welhaast ondoenlijk dit snel te doorzoeken en te analyseren. De SciLens-machine heeft voor een complete scan slechts 30 seconden nodig.

Het NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) maakte vorige week bekend 12,2 miljoen euro subsidie uit te geven in het programma Investeringen NWO-middelgroot, aan 32 onderzoeksprojecten. Hoeveel het SciLens project precies krijgt, is op dit moment niet duidelijk.

SciLens kan speld in de hooiberg vinden
"Een verschil met een internetzoekmachine is dat SciLens letterlijk een speld in een hooiberg kan vinden zonder deze vooraf te hebben geïndexeerd", zegt Martin Kersten van het CWI en initiatiefnemer van het project. "Bij Google is de hooiberg vooraf al opgedeeld in hooibalen en op elke baal staat een bordje met wat er zich binnenin bevindt. De SciLens-machine kan razendsnel door data heen gaan zonder van tevoren informatie te hebben waar naar gezocht moet worden."

De SciLens-machine is opgebouwd als een piramide van vier ringen. Elke ring heeft een ander type computer, van 256 energiezuinige Intel Atoms tot 16 high-end servers. Per ring is er totaal 1 terabyte aan geheugen en 128 terabyte aan diskopslag beschikbaar. Een supersnel Infinibandnetwerk stelt het databasesysteem in staat om dit gespreide geheugen als een ringbuffer te gebruiken, waarmee in totaal meer dan 256 gigabyte per seconde kan worden verplaatst. De top zal bestaan uit een enkelvoudig systeem met 1 terabyte aan geheugen. Het zal nog wel 2 jaar duren voordat die op de markt beschikbaar komt.

Databasemachine in schoenendoos
De grootste uitdaging bij de bouw is volgens Kersten om de juiste balans te vinden in de componenten in context van de beoogde databasesoftware MonetDB. Kerstens ideaalbeeld is dat elementen uit de onderste laag een voorbeeld zullen zijn voor een MonetDB-databasemachine ter grootte van een schoenendoos en met een capaciteit van 10 terabyte die elke wetenschapper zich kan veroorloven voor zijn zoektocht in de overdaad aan observaties. Als de SciLens machine operationeel is, is ze beschikbaar voor onderzoek van het CWI en zijn partners.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in