Bijleveld: 'Geen oneerlijke concurrentie'

Bijleveld ontkent dit. “ICTU is een uitvoerende dienst voor de Rijksoverheid en voor andere overheden. Er worden geen opdrachten uitgevoerd voor derden. Daarbij treedt ICTU op als aanbestedende dienst voor deze overheden. Werkzaamheden die voortvloeien uit de gegeven opdrachten worden, indien dit doelmatig is, openbaar aanbesteed.”
Algra stelt dat de overheid zich op het gebied van ICT en digitale dienstverlening veel meer moet richten op het creëren van standaarden en eerlijke concurrentieverhoudingen en het bevorderen van innovatie en bedrijvigheid.
Volgens Bijleveld is dit precies wat de overheid doet. “Het kabinet stimuleert het gebruik van open standaarden en open source software binnen de overheid. Dit beleid is vastgesteld in het actieplan Nederland Open in Verbinding. De overheid maakt bij de benutting van ICT voor de verbetering van haar dienstverlening en de vermindering van administratieve lasten in ruime mate gebruik van marktpartijen. De overheid treedt in de regel niet in concurrentie met marktpartijen. De overheid weegt nauwkeurig af in hoeverre ICT voorzieningen die in haar opdracht worden ontwikkeld, bijdragen aan de uitvoering van een publieke taak.”
Verder viel Algra over het feit dat er vorig jaar 147 ICTU-medewerkers zijn bijgekomen, waardoor het totaal aantal medewerkers uitkwam op 798. Hij vindt dat deze ontwikkeling niet rijmt met het streven van de overheid om het aantal rijksambtenaren terug te brengen.
Volgens Bijleveld zijn ICTU-medewerkers geen rijksambtenaren; de stichting heeft een eigen rechtspersoonlijkheid en heeft geen wettelijke taak en/of openbaar gezag. “De personeelsgroei hangt samen met het feit dat in 2008 in opdracht van de samenwerkende overheden meerdere programma’s in het kader van het Nationaal Uitvoeringsprogramma betere dienstverlening en e-overheid in uitvoering is gekomen”, aldus de staatssecretaris.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee