Overslaan en naar de inhoud gaan

Banken: Er moet meer gepind worden

Met dat doel wordt vanaf dit jaar onder andere de Week van het Pinnen georganiseerd. Dat hebben Currence, het bedrijf achter PIN, en de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen vrijdag bekendgemaakt.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Elektronisch betalen met de pinpas is in die periode voor de ontvangende partij in ieder geval gratis. Consumenten maken elke keer dat zij pinnen, kans op het winnen van 250 euro.

In 1990, toen de banken het merk PIN introduceerden, telde Nederland 4500 betaalautomaten. Dat waren er eind vorig jaar ruim 244.000. In 1991 werd 22,7 miljoen keer afgerekend met de pinpas. In 2009 is dit opgelopen naar 1,945 miljard keer, een stijging van bijna 11 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Campagne om kleine bedragen te pinnen succesvol

Bij ongeveer een kwart van alle transacties ging het om bedragen onder de 10 euro. Uit het pinnen van die kleine bedragen moet de groei komen. De campagne om kleine bedragen met de pin te betalen lijkt succesvol. Het gemiddelde bedrag dat met de pin wordt afgerekend zakte vorig jaar tot onder de 40 euro waar dat in 2002 nog 47 euro was.

Volgens een woordvoerder van Currence is het nog steeds zo dat van de 5 miljard betaaltransacties op jaarbasis ongeveer 2 miljard keer met een pinpas wordt afgerekend en 3 miljard keer met contant geld.

Detailhandel en supermarkten samen goed voor 71 procent

Bij de ruim 170 miljoen transacties in september nam de detailhandel een aandeel van 36,6 procent voor zijn rekening, op de voet gevolgd door de supermarkten met 34,4 procent. Vervolgens zijn het op grote afstand de pompstations die een derde plaats innemen met 9,1 procent van de transacties.

De horeca is goed voor 4,7 procent van alle pinbetalingen, warenhuizen voor 3,5 procent. De resterende 8,8 procent komt op rekening van de categorie 'overige', zoals gemeentelijke instellingen, de apotheek of de sportschool.

Ook al gaat het merk PIN vanaf 2012 ter ziele, het pinnen blijft in Nederland gewoon bestaan. Currence, het bedrijf achter PIN, heeft het pinnen met een chipkaart al omgedoopt tot 'het nieuwe pinnen'.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in