Overslaan en naar de inhoud gaan

CEO van chipbedrijf ARM pleit voor AI-noodkop

De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft CEO Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

alarm
Shutterstock.com

De ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (AI) gaan erg hard en er zijn vaker zorgen uitgesproken door kenners over de gevaren, bijvoorbeeld omdat AI controle krijgt over belangrijke technologie. "Ik maak me zorgen over het menselijk vermogen bij controle over AI. Er moet een soort 'override' zijn, een achterdeur, een manier om het uit te kunnen zetten", zegt Haas dan ook.

'AI komt overal in'

De topman van Arm denkt wel dat AI zijn weg zal vinden "in alles wat we doen, in elk aspect van hoe we werken, leven en spelen". "Het zal alles veranderen in de komende vijf tot tien jaar", aldus Haas.

Hij wil dat de chips van Arm een grote rol gaan spelen bij de AI-revolutie. Nu worden de chips van het bedrijf onder meer veel gebruikt in smartphones. Haas kijkt onder meer naar datacenters die nodig zijn voor bijvoorbeeld ChatGPT van OpenAI en Bard van Google. Tot dusver profiteert met name het Amerikaanse Nvidia van de sterke vraag naar chips voor AI-gebruik.

Arm ging in september naar de beurs in New York. Bij die beursgang werd het in Cambridge gevestigde bedrijf gewaardeerd op meer dan 54 miljard dollar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
JL
John Lieberwerth 11 december 2023

Noodk(n)op: "..... emphasizing the need for a system override or backdoor that ensures AI can be controlled".
AI en quantum computers gaan ons nog veel uitdagingen bezorgen.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in