Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitalisering van cultuursector krijgt miljoenen uit publiek-private pot

Voor digitalisering in de cultuursector komt dit jaar 6,8 miljoen euro ter beschikking via het publiek-private Cultuurloket DigitALL. Theaters, muziekpodia, musea, filmtheaters, festivals en producenten van professionele podiumkunsten kunnen er een beroep op doen.
MacBook Pro
© Apple
Apple

Afgelopen jaar werden via deze weg op beperktere schaal al cultuurinstellingen ondersteund met een bijdrage voor hun digitale projecten, maar volgens een woordvoerster is "de belangstelling voor onze donaties zo groot dat we ons hebben ingespannen om nieuwe financiers te vinden". Onder die groep is nu ook het cultuurministerie, dat met 2 miljoen over de brug komt en dat de komende twee jaar ook zal doen.

Kansen voor cultuur en kunst

"Digitalisering biedt kansen voor de culturele sector. Het is een groot nieuw podium voor makers, waarop ze aan een breed publiek hun werk kunnen tonen. Maar dat niet alleen, ook nieuwe kunstvormen zijn mogelijk. En misschien nog wel het belangrijkste: het kan cultuur toegankelijker maken, drempels wegnemen, inspireren", motiveert staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu.

Cultuurloket DigitALL is een publiek-private samenwerking van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de VriendenLoterij, Fonds 21, het VSBfonds, de VandenEnde Foundation, de gemeente Amsterdam, Stichting Zabawas, het Elise Mathilde Fonds en nu dus ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Al begonnen door corona

De digitalisering van de cultuursector kwam al aardig op gang tijdens de coronapandemie, toen meerdere perioden geen bezoekers konden worden ontvangen. Daarop werden exposities en ook uitvoeringen via een beeldscherm thuis aangeboden. In 2020, het eerste jaar van de coronacrisis, heeft cultuurloket DigitALL al het noodfonds Kickstart Cultuurfonds opgericht. De samenwerking daarvoor wordt nu voortgezet; niet meer als tijdelijk noodfonds maar als driejarig programma rondom de toepassing van digitale technologie voor publiek. Culturele instellingen kunnen aankloppen bij het fonds om "de kansen die digitale technologie biedt, te blijven verzilveren". Dat doen het cultuurloket met donaties (tot 250.000 euro) en door kennisdeling.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in