Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze skills zoeken criminelen op het darkweb

Ook op het darkweb is de vraag naar security-experts groot. De jacht op nieuwe medewerkers verloopt bijna hetzelfde als bij legale IT-bedrijven. Het aantal ‘job boards’ neemt er fors toe. En ook de creativiteit om medewerkers voor zich te winnen.
hacker
© Shutterstock
Shutterstock

Dat constateren onderzoekers van beveiliger Photon op de nieuwssite darkreading.com. De job boards zijn voornamelijk Engelstalig en Russisch. Ze hebben – net als reguliere job boards – aparte secties voor de soorten functies en kennis en ervaring die worden gezocht. En ze werken verder ook vrijwel hetzelfde. De werkzoekende en de criminele ‘werkgever’ komen via posts met elkaar in contact. Hackers die werk zoeken, starten ook ‘draadjes’ in specifieke delen van een forum waarin ze hun kennis en ervaring bekend maken. De criminele werkgever laat op het job board weten welke vacatures er zijn.

Ook zijn de criminele werkgevers actief op zoek naar nieuwe medewerkers met duidelijk omschreven functies. Maar ze doen meer om nieuwe medewerkers te lokken. Zo organiseerde de Russische ransomwarebende Sodinokibi/REvil in 2019 een wedstrijd voor criminele werkzoekenden. Wie de beste technische paper schreef, kreeg een baan bij de bende.

Wat moet je kunnen?

Photon vond ook welke kennis en ervaring erg gewild is op het darkweb. Dat verschilt ook nog eens per functie en per criminele bedrijfstak. Veel gevraagd bij criminele statelijke actoren is de eigenschap om iets goed te kunnen uitzoeken, ‘probiv’ in Russische straattaal genoemd. Wie dat kan en in een bedrijf of bedrijfstak werkt, waar een specifieke bende zich op richt, wordt ingezet om posities met veel privileges te misbruiken en interne informatie door te geven. Daarbij gaat het bij voorkeur om medewerkers met toegang tot veel databases bij banken en instanties die paspoorten uitgeven.

Bendes die zich richten op ransomware zoeken weer mensen met zeer uiteenlopende vaardigheden. Hier wordt vaak in teams gewerkt en de leden daarvan moeten elkaars vaardigheden goed kunnen aanvullen. Zo moet het ene lid goed zijn in het toegang krijgen tot beveiligde systemen en de ander weer gespecialiseerd zijn in het programmeren van malware. Duidelijk is wel dat de functies per persoon zeer specifiek zijn: een programmeur wordt niet op de helpdesk gezet.

Opleidingen

De criminelen op het darkweb bieden nog geen formele opleidingen voor jonge hackers die bij hen willen komen werken. Wel delen vooral jonge leden van het darkweb op forums kennis en ervaring. Daarbij gaat het om zelfgemaakte handleidingen en tutorials. En op het platform XSS troffen de onderzoekers van Photon diverse e-learningmodules. Ook vonden zij op het forum XBB een speciale sectie voor beginnende hackers, waar zij met vragen terecht kunnen bij ervaren criminele hackers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in