Overslaan en naar de inhoud gaan

Foxconn-oprichter gaat opnieuw voor presidentsschap Taiwan

  • Taiwanese miljardair stelt zich opnieuw kandidaat voor hoogste ambt in zijn land.
  • Door hem opgericht bedrijf Foxconn heeft veel productiefaciliteiten in China.
  • De topman zegt niet bang te zijn dat China zaken in beslag kan nemen.
  • Lees ook: Hoe Chinese chips als Russisch gas (kunnen) zijn
productiefaciliteit Foxconn, China
Foxconn-fabriek
Foxconn

De Taiwanese topondernemer Terry Gou doet opnieuw een gooi naar het presidentschap van Taiwan. Hij heeft dat in 2019 al eens gedaan, voor de Kuomintang-partij, en doet het nu als onfhankelijke deelnemer. Gou zegt Chinese druk niet te vrezen en daagt het grote Aziatische land zelfs uit. China beschouwt Taiwan als afvallige provincie.

In zijn aankondiging om zich kandidaat te stellen voor de post van president belooft de 72-jarige miljardair de vrede te bewaren, meldt persbureau Nikkei Asia. Daarnaast zegt hij de eilandstaat grote economische groei te zullen geven. Gou wil de economie van Taiwan een flinke oppepper geven en de technologische bekwaamheid van het land vergroten. Taiwan is sterk in productie van geavanceerde chips, waarmee het een leidersrol speelt op het wereldtoneel.

Geopolitieke pressie

Buurland China, dat al tientallen jaren ambities heeft om Taiwan weer in te lijven, vervult ook een belangrijke rol op het gebied van elektronicaproductie. Het door Gou opgerichte bedrijf Foxconn heeft dan ook veel fabrieken, assemblagefaciliteiten en andere bezittingen in China. De mogelijkheid bestaat dan ook dat bij een eventueel presidentschap van Gou er sprake kan zijn van pressie door de Chinese overheid op de bestuurder van het nabijgelegen eiland.

De Foxconn-topman die banden met en zakelijke belangen in China heeft, spreekt zich echter duidelijk uit tegen eventuele Chinese inmenging of druk op het grote bedrijf. Hij is vier jaar terug al teruggetreden als topbestuurder bij het door hem opgerichte concern, zo stipt hij aan. Verder daagt hij de Chinese overheid nu uit om beslag te leggen op bezittingen van Foxconn. "Als de PRC (People's Republic of China - red.) zegt 'Jij gedraagt je niet' en we gaan assets van Foxconn in beslag nemen, dan zal ik zeggen 'Ja! Doe maar!'`.

Oekraïne

"Taiwan moet absoluut geen Oekraïne worden. Ik zal nooit toestaan dat Taiwan het volgende Oekraïne wordt", verklaart Gou. Hij zegt voor vijftig jaar vrede te zullen zorgen tussen de twee landen. De vraag is of en hoe hij dat voor elkaar denkt te kunnen brengen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in