Overslaan en naar de inhoud gaan

TU Delft is hoogste Nederlandse universiteit op wereldranglijst

De Technische Universiteit in Delft is dit jaar de hoogst geklasseerde universiteit van Nederland. Op een jaarlijkse wereldranglijst van universiteiten is Delft gestegen van de 70e naar de 48e plaats. Voor het eerst sinds 2016 behoort een Nederlandse universiteit tot de beste vijftig van de wereld.

universiteitscampus, Delft
TU Delft
TU Delft

Wageningen was in de afgelopen vier jaar de Nederlandse koploper, maar die universiteit is nu gezakt van plek 59 vorig jaar naar 64 in de belangrijke World University Rankings van het Britse tijdschrift Times Higher Education. Het gaat om de nieuwe 2024-editie van de lijst, die nu net is onthuld.

Snelle stijger (en harde daler)

De Universiteit van Amsterdam is de tweede universiteit van Nederland. Die staat 61e, net voor Wageningen. De Universiteit Leiden staat op plek 77, de Rijksuniversiteit Groningen op 79 en de Erasmus Universiteit Rotterdam op 99. De Universiteit Utrecht heeft een vrije val gemaakt en staat voor het eerst sinds 2011 buiten de top 100. Het is niet bekend waardoor Delft snel is gestegen en Utrecht juist hard daalt.

De Britse universiteit van Oxford is voor het achtste jaar op rij de best aangeschreven universiteit in de wereld. Daarna volgen de Amerikaanse universiteiten Stanford en MIT. Harvard is gezakt van de 2e naar de 4e plek, de universiteit van Cambridge staat vijfde. In de top 10 van de wereld staan verder Princeton, Caltech, Imperial College London, Berkeley en Yale. Daarmee bekleden Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de volledige top 10.

Azië domineert

Azië heeft de meeste universiteiten op de ranglijst staan. Het aantal universiteiten uit het werelddeel is gestegen van 669 naar 737. Europa is tweede met 664 universiteiten, tegen 639 vorig jaar.

De ranglijst van Times Higher Education is een van de belangrijkste internationale lijsten voor het beoordelen van prestaties van universiteiten. Voor de nieuwste lijst zijn 1904 verschillende universiteiten in 108 landen en gebieden beoordeeld op verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar onderwijs, onderzoek, kennisoverdracht en internationale positionering.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in