Overslaan en naar de inhoud gaan

Informatica-studies tellen ruim 8.600 internationale studenten

Maar liefst 8.610 internationale studenten volgden in studiejaar 2022-2023 een hbo-opleiding of universitaire informatica-studie in Nederland. Dat meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse voor Nederland in cijfers. 

Docent geeft uitleg over programmeercode
Shutterstock.com

De internationale studenten kozen het vaakste voor een bachelor aan een universiteit: 3.630 studenten uit het buitenland volgden zo'n opleiding. Nog eens 2.740 deden daarnaast een universitaire master rondom Informatica, meldt het CBS. 

Op het hbo liggen de aantallen flink lager. 2.180 internationale studenten volgden vorig studiejaar een hbo-bachelor op het gebied van Informatica en slechts 60 volgden een master op hbo-niveau.

Het aantal Nederlandse Informatica-studenten blijft overigens veel hoger liggen. Ruim 31.000 Nederlands studenten volgden vorig jaar een Informatica-bachelor op het hbo of wo. Het gros volgde de studie aan het hbo. Nog eens krap 5.000 Nederlandse studenten volgde een master aan het hbo of wo.

Veel Europese studenten

In totaal volgden bijna 123.000 internationale studenten vorig jaar een hbo- of universitaire opleiding in Nederland, wat neerkomt op 15% van alle studenten die vorig jaar een studie volgden op het hbo of wo. Ongeveer 7% van hen deed dus een informatica-studie.

Het overgrote deel van de internationale studenten - ruim 93.000 - komt uit Europa. Verder komt een groot deel (ruim 21.000) uit Azië en zo'n 5.200 uit de Verenigde Staten.

Stop op internationalisering?

De vraag is echter of deze aantallen zo hoog blijven. Demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs riep universiteiten en hogescholen eind vorig jaar op om te stoppen met het actief werven van buitenlandse studenten. Dat was ook een wens van de Tweede Kamer. In juni dit jaar kondigde hij bovendien aan dat voortaan maximaal een derde van de vakken tijdens een opleiding in de bachelorfase in een andere taal mogen worden gegeven, zo meldde de Volkskrant destijds. 

Branchevereniging NLdigital uitte daar in juni zorgen over. De branchevereniging is bang dat de taaleis het tekort aan ICT'ers alleen maar meer gaat vergroten. Er is bijvoorbeeld sprake van een tekort aan ICT-docenten in het hoger onderwijs. De helft van de universitaire ICT-docenten is nu internationaal. "Gezien de gespannen arbeidsmarkt en de internationale mogelijkheden zullen die docenten voor een baan elders kiezen en gaan zij dus verloren voor Nederland."

Wel heeft de demissionair minister aangegeven dat er maatwerk moet komen rondom de taaleis voor opleidingen in kraptesectoren, zoals de ICT. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in