IT-bedrijven lopen voorop met verruimen ouderschapsverlof

Facebook heeft de naam goed te zijn voor hun mensen: gratis lunches, een betaald abonnement voor de sportschool en een fijne, trendy werkomgeving. Maar het gaat verder dan dat. Topman Mark Zuckerberg heeft na zijn eigen langdurige vaderschapsverlof dit verlof ook voor andere mannelijke werknemers flink uitgebreid, en wel naar vier maanden. De nieuwe vader kan die periode opnemen wanneer hij wil – als het maar binnen een jaar na de geboorte van zijn kind is. Daarnaast geeft Facebook zijn werknemers die een kind krijgen 4000 dollar om te besteden aan benodigdheden voor de baby.
Ook andere techbedrijven in Silicon Valley hebben de regelingen en faciliteiten voor jonge ouders de laatste tijd verruimd of versoepeld. Zo krijgen moeders bij Apple 14 weken zwangerschapsverlof en mogen mannen zes weken thuis blijven. Die 14 weken voor de moeder lijken naar Nederlandse maatstaven wellicht niet veel (in Nederland is dit wettelijk 16 weken), maar in de VS – waar helemaal niets wettelijk is geregeld op dit vlak - is dit uitzonderlijk lang. De VS bungelen onderaan in de internationale ranglijstjes op het gebied van ouderschapsverlof. Vaak is er sprake van nul weken betaald verlof.
'War on talent'
Met het oog op de ‘war on talent’ moet dit anders, beseffen veel tech-werkgevers in Silicon Valley. Zo maakte Netflix eind 2015 bekend dat werknemers onbeperkt ouderschapsverlof mogen opnemen in het eerste jaar na de geboorte van hun kind. Bovendien krijgen ze hun salaris gewoon doorbetaald. Dat geldt ook voor medewerkers die een kind adopteren. Na het verlof kunnen ouders die bij Netflix werken kiezen of ze daarna weer fulltime of part-time aan de slag gaan.
Maar dat geldt helaas wel alleen voor de zogenoemde “talenten”, een groot deel van de ‘gewone’ medewerkers kan hier niet van profiteren. Netflix kondigde de maatregel aan omdat het vindt dat het personeel ‘tevreden moet zijn en onbezorgd naar het werk moet kunnen gaan’. Het bedrijf wil bovendien zo zijn talenten in huis houden. "Mensen presteren beter op het werk, als ze zich niet druk hoeven te maken over hun privésituatie", zegt HR-directeur Tawni Cranz.
Vruchtbaarheidszorg
Bij AirBnB hebben werknemers 10 weken ouderschapsverlof, worden er regelmatig familieactiviteiten georganiseerd, is er sprake van flexibele werktijden en zijn er goede kinderopvangfaciliteiten. Spotify kwam onlangs in het nieuws vanwege het aanbieden van de beste dekking voor vruchtbaarheidszorg. Sowieso nemen techbedrijven hierin het voortouw door verzekeringen af te sluiten voor hun werknemers zodat zij verzekerd zijn van de meest uitgebreide vruchtbaarheidszorg. Spotify heeft echter het meest flexibele beleid voor toegang tot die zorg,er is geen kostenplafond ingesteld en zowel de vruchtbaarheidsbehandelingen als het invriezen van eieren worden vergoed.
Vaderschapsverlof
Het aantal dagen dat de vader recht heeft op vaderschapsverlof loopt binnen de EU nogal uiteen. Zo krijg je in Finland maar liefst 54 dagen betaald vaderschapsverlof en is dit in Italië maar één dag. In een aantal landen binnen Europa (Duitsland, Ierland, Oostenrijk en Zwitserland) is vaderschapsverlof niet eens vastgelegd in de wet. Dit geldt trouwens ook voor de VS en Canada. In Europa spannen Slovenië (90 dagen verlof, volledig uitbetaald) en IJsland de kroon (90 dagen verlof, 80% uitbetaald).
In Nederland heeft een werknemer na de bevalling van de partner nu nog recht op 2 dagen betaald kraamverlof (‘vaderschapsverlof’) en 3 dagen onbetaald ouderschapsverlof (partnerverlof). De 2 dagen betaald verlof moeten binnen 4 weken na de geboorte bij een thuisbevalling of thuiskomst na een ziekenhuisbevalling worden opgenomen.
Vanaf 2019 wordt het vaderschapsverlof in Nederland uitgebreid naar 5 dagen betaald verlof. Dit is een initiatief van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die vindt dat vaders met een pasgeboren baby nog veel langer verlof zouden moeten krijgen.
Hoe zit het in Nederland?
In Nederland zijn het ook vooral IT-bedrijven die voorop lopen met het verruimen van het ouderschapsverlof. Zo geeft Yonego, een internetmarketingbedrijf uit Breda, werknemers sinds vorig jaar vier weken betaald vaderschapsverlof in plaats van de twee dagen die nu nog wettelijk vastgelegd zijn. Het bedrijf zegt op die manier te willen investeren ‘in geluk en succes van werknemers’. Joris Toonders, directeur van Yonego, stelt op zijn website dat zijn collega’s dagelijks hard werken, niet in 9 tot 5 denken, maar dat zij ook momenten in het leven hebben waarbij andere dingen ook de aandacht moeten krijgen die ze verdienen. “Vader worden is daar een voorbeeld van.” Met vijfenzeventig werknemers en een gemiddelde leeftijd van 28,5 jaar kan vier weken betaald vaderschapsverlof overigens best wel eens in de papieren gaan lopen voor het bedrijf.
Vaders die bij betalings- en technologiebedrijf Mastercard werken krijgen sinds begin dit jaar maar liefst acht weken verlof. Dat kondigde Mastercard deze week aan. Medewerkers in Nederland, maar ook in andere delen van de wereld, mogen het verlof in één keer opnemen of in periodes. Mastercard wil hiermee ‘het beleid rondom zwangerschapsverlof en de moderne manier van werken beantwoorden’. Daarnaast stimuleert het bedrijf thuiswerken door hierover specifieke overeenkomsten af te sluiten met werknemers. Mastercard hoopt zo op een betere balans tussen familie en professionele verantwoordelijkheden.
Positief beïnvloed
“Recente studies, waaronder één onder leiding van Morgan Chase, blijkt dat 95% van alle werknemers die werkzaam zijn in een omgeving waar de manager flexibiliteit stimuleert, meer gemotiveerd zijn en bereid is om uitdagingen aan te gaan. De inzet van de medewerkers en de kwaliteit van het werk wordt daardoor positief beïnvloed”, aldus Arjan Bol, Country Manager Nederland.
Wat levert een langer vaderschapsverlof op?
Bedrijven hebben goede redenen om betaald ouderschapsverlof in te voeren:
- In de praktijk blijkt dat vaders die vroeg betrokken zijn bij hun kind, dat ook op de langere termijn zijn. En daar varen kindern wel bij. Ook jonge moeders ervaren dit als prettig en hebben niet langer het idee dat ze er vaak alleen voor staan. De vaders zelf zijn als ze meer tijd doorbrengen met hun kinderen, tevredener en gezonder, zowel fysiek als psychisch. Hierdoor hebben zij minder vaak last van stress op de werkvloer.
- Uit onderzoek van Genderstudies in Utrecht blijkt bovendien dat ruim 86 procent van de jonge vaders een ruimhartig vaderschapsverlof zou gebruiken om voor een bedrijf te kiezen. Dat betekent dat dit een bindmiddel kan zijn om talenten te interesseren en te behouden. In de techsector werken namelijk veel Millennials (de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar), die vaak op het punt staan te beslissen of ze aan kinderen willen beginnen. Vaak lijkt dat niet handig als je net als jong talent ergens bent binnengehaald. Deze leeftijdsgroep vindt het soms ook moeilijk om werk en privé te combineren, ook de mannen. Als de regelingen en faciliteiten voor ouders worden versoepeld kan dit de beslissing net wat eenvoudiger maken voor deze groep.
- Verder kan een langer vaderschapsverlof als effect hebben dat vrouwen aantrekkelijker worden op de arbeidsmarkt. Wanneer er minder verschil zit in de duur van verlof, zullen bedrijven sneller vrouwen aannemen dan nu, nu het verlof van vrouwen een stuk langer is dan van mannen, verwacht de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Geen overbodige luxe voor de techsector, waar maar iets meer dan 10 procent van de werknemers vrouw is.
- Tot slot hopen bedrijven dat medewerkers beter gaan presteren als het ouderschapsverlof wordt versoepeld. Bedrijven die hierop inzetten zijn onder meer Microsoft en Adobe. “Wij verwachten van onze medewerkers dat ze altijd hun beste beentje voortzetten. Dat kan alleen als je goed in je vel zit – ook privé. En wij proberen dat met onze soepele ouderschapsverlofregeling te faciliteren”, reageert een HR-manager van Microsoft.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee