Spoor spionagenetwerk leidt naar China

GhostNet is ook in staat om op afstand de camera en de microfoon aan te zetten van de besmette computer. Zo kunnen ook de mensen worden bespioneerd die zich in dezelfde ruimte bevinden.
De meeste spionerende computers staan in China. De onderzoekers waarschuwen echter voor de conclusie dat de Chinese overheid betrokken is bij de operatie. Er zouden particulieren of een commerciële organisatie achter kunnen zitten.
De operatie kwam aan licht toen medewerkers van de dalai lama nattigheid voelden. Op verzoek van de Tibetaanse regering in ballingschap begonnen de Canadese experts een onderzoek. Zij ontdekten dat de e-mailserver van de organisatie van de dalai lama was geïnfecteerd. Doelwit van de spionageoperatie waren kantoren van de dalai lama in India, België, Engeland en de Verenigde Staten.
De Chinese overheid lijkt soms door GhostNet vergaarde informatie in handen te krijgen, ook al is er geen bewijs dat het netwerk door de staat wordt gerund. Zo stuurde de organisatie van de dalai lama eens een uitnodiging via e-mail aan een buitenlandse diplomaat. Die kreeg daarop een telefoontje van de Chinese regering die de ontmoeting afraadde. En een vrouw die contacten met Tibetaanse ballingen onderhoudt, werd door de Chinese regering geconfronteerd met teksen van haar e-mailverkeer en werd gewaarschuwd dat zij met haar politieke activiteiten moest stoppen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee