Overslaan en naar de inhoud gaan

Moet de overheid startups stimuleren naar de VS te gaan?

De overheid helpt doorstartende IT-bedrijven actief bij het vinden van hun weg in Silicon Valley en andere techhubs in de Verenigde Staten. Zo'n initiatief stimuleert het vertrek van IT-talent naar Amerika, terwijl er in Nederland al zo'n gebrek aan is. Moet de overheid niet meer inzetten op het creëren van een techhub hier die talent aanzuigt?
© Unsplash
Unsplash

Vorige week werd bekend dat de Nederlandse consulaten in de Verenigde Staten onder aanvoering van de consul in San Francisco een half miljoen euro steken in het begeleiden van Nederlandse techbedrijven bij hun introductie in de techhubs. Aan dit ScaleNL-initiatief doen ook ondernemers mee die inmiddels hun weg daar gevonden hebben.

Van een exodus van IT-talent is geen sprake, stelt woordvoeder Thomas Hart van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). "Het tekort aan IT-professionals is inderdaad een groot probleem. Maar dat gebrek aan gekwalificeerd IT-personeel speelt in alle landen. Ieder land wil graag meer IT-talent. Ook is de taal (programmeertaal) waarin gewerkt wordt universeel, dus IT-talent kan vrijwel in elk land aan de slag. Bij alle grote Nederlandse IT-bedrijven werken al IT’ers uit allerlei landen. Dus ook dat is een reden om internationaal te opereren en dat te stimuleren."

IT-talent blijft niet hier

Hart benadrukt dat wanneer de hulp aan Nederlanders om in het buitenland aan de weg te timmeren wegvalt, het niet automatisch betekent dat ze in Nederland blijven. "Wij zien het eerder als én-én: als Nederlandse bedrijven internationaal opereren en meer naam en faam krijgen, kunnen ze daardoor beter in staat zijn om internationaal talent hier naartoe te trekken. En tegelijkertijd zet de overheid zich op verschillende manieren in om meer IT-talent in Nederland te krijgen."

Amsterdam en Eindhoven als magneten

ScaleNL is bedoeld om relatief jonge Nederlandse innovatieve bedrijven te met helpen doorgroeien door ze in contact te brengen met kennis en kapitaal dat in de VS beschikbaar is. De samenwerking versterkt zo ook het Nederlandse ecosysteem, verduidelijkt hij. "Het maakt Nederland interessanter voor onderzoekers, investeerders, ondernemers en studenten om naar Nederland te komen." Daarnaast is het ministerie ook actief met het binnenhalen en vasthouden van buitenlandse kenniswerkers onder meer via speciale inreisvisa (startupvisum). "Dat lukt goed als je kijkt naar wat er in Amsterdam en Eindhoven gebeurt. Dat zijn magneten als het gaat om het aantrekken van buitenlands tech-talent vanwege de sterke concentratie van innovatieve bedrijven en kennisinstellingen daar."

AG Connect heeft diverse recruiters gevraagd hoe zij kijken naar zo'n initiatief, maar kreeg geen reactie.

DOE MEE AAN HET OPLEIDINGENONDERZOEK!

Bijblijven is als IT’er enorm belangrijk. AG Connect vraagt zich af hoe IT'ers daar in 2021 mee omgingen. Heb je opleidingen kunnen volgen? En wat zijn de plannen voor 2022?

Doe mee aan ons opleidingenonderzoek en vertel het ons! Deelnemers maken bovendien kans op een Baseus 11-in-1 Smart Hub Station USB-C t.w.v. 89 euro. Invullen kost 10 minuten van je tijd en is volledig anoniem.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee