Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN schrapt dividend

KPN maakte het besluit bekend bij de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal. De beslissing hangt samen met de aandelenuitgifte die KPN binnenkort wil doen. “Het zou raar zijn om nu geld op te halen bij onze aandeelhouders om het later dit jaar weer uit te keren”, zei topman Eelco Blok in een toelichting. Het is de bedoeling dat de winstuitkeringen na 2014 worden hervat, afhankelijk van hoe de onderneming er dan financieel en operationeel voor staat.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Verbeteren schuldpositie

Om de balans te versterken wil KPN aandelen uitgeven ter waarde van 3 miljard euro. Daarnaast heeft het bedrijf de afgelopen periode leningen afgesloten die aan het einde van de looptijd deels in nieuwe aandelen kunnen worden omgezet. Die hebben nog eens 2 miljard euro aan nieuw kapitaal opgeleverd, waarvan de helft tot het eigen vermogen mag worden gerekend. De maatregelen moeten KPN helpen de schuldpositie verbeteren.

KPN kampt met teruglopende inkomsten uit bellen en sms'en door de sterke opkomst van gratis of veel goedkopere communicatiediensten via (mobiel) internet. Tegelijkertijd nemen de kosten voor uitbreiding, verbetering en onderhoud van het netwerk sterk toe.

Tegenvallende resultaten

De omzet van KPN daalde in het afgelopen jaar tot 2,9 miljard euro, van 3,2 miljard euro een jaar eerder. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 140 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) daalde met 12 procent tot 994 miljoen euro.

De resultaten zijn onder de gemiddelde verwachtingen van analisten, maar volgens topman Blok in wel lijn met de aangepaste doelstellingen die het bedrijf in februari uitsprak. Het aandeel KPN dat de laatste maanden al klap op klap te verduren kreeg, daalde vanochtend ruim 2 procent.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in