Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse aangifte leidt tot aanhouding cybercriminelen in Roemenië

In samenwerking met de Roemeense politie heeft de Nederlandse politie drie verdachten aangehouden die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan digitale fraude. Bijna duizend mensen werden het slachtoffer van hun praktijken en het schadebedrag is meer dan een miljoen euro. Een vierde verdachte wordt in Roemenië verhoord.
arrestaties, aanhoudingen
© Politie Nederland
Politie Nederland

Het gaat om twee mannen van 33 en 26 jaar uit Enschede en een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Twee verdachten zijn op dinsdag 28 februari en vrijdag 3 maart aangehouden in Roemenië, een derde is op 28 februari opgepakt in Enschede. De vierde verdachte is een Roemeense vrouw. Ze opereerden deels vanuit Roemenië.

Verdacht telefoonnummer koppelen

Het (onlangs gestarte) Team Digitale Criminaliteit van de Eenheid Midden-Nederland wist een verdacht telefoonnummer uit een aangifte te koppelen aan talloze digitale fraudezaken. Dankzij samenwerking met, en de aangiftes van, verschillende grote banken in Nederland is het onderzoek verder verdiept. Bij de meeste slachtoffers ging het om phishing op onlinehandelsplaatsen.

Onderzoeksleider Jouke Posthumus noemt de zaak door het internationale karakter complex. "Door de vele aangiftes kunnen we informatie en gegevens aan elkaar koppelen en verdachten opsporen. Dankzij een goed internationaal netwerk door eerdere cyberzaken in onze eenheid én een nauwe samenwerking met de Roemeense politie is het gelukt om de verdachten aan te houden."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in