Overslaan en naar de inhoud gaan

Fabrikanten spinnen garen bij hergebruik

Krikke houdt komende vrijdag (17 april) zijn inaugurele rede als hoogleraar ‘supply chain management’ aan de Open Universiteit. Hij constateert dat fabrikanten recycling en afvalverwerking doorgaans alleen als kostenpost zien. Afgedankte producten kunnen echter een waardevolle bron van grondstoffen vormen, aldus Krikke. Slimme fabrikanten houden daar al bij het ontwerp van hun producten rekening mee. Hergebruik is aanzienlijk efficiënter dan compleet nieuwe producten maken.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Ontwerpen met het oog op hergebruik raakt volgens de nieuwe hoogleraar alle disciplines, van onderzoek en ontwikkeling tot marketing en logistiek en ICT-ondersteuning. Het product moet zoveel mogelijk bestaan uit makkelijk te demonteren standaardonderdelen. Dankzij een modulair ontwerp kan een fabrikant overigens ook producten sneller aanpassen en zo inspelen op wensen van klanten. Schadelijke stoffen zijn taboe of moeten zich simpel laten verwijderen. Verder dient het product makkelijk te testen, reinigen en repareren zijn.

Zodra de economie aantrekt zal de schaarste van grondstoffen weer nijpend worden, denkt Krikke. Steeds meer fabrikanten krijgen dan oog voor het terugvoeren van afgedankte eindproducten, onderdelen en materialen in het eigen productieproces. Naast milieuvoordelen levert dat aanzienlijke kostenbesparingen op en daarmee concurrentievoordeel.

Prof. Krikke noemt als voorbeeld een “grote Nederlandse fabrikant van printers en kopieerapparaten” – vermoedelijk doelt hij op Océ – die nu al meer dan de helft van zijn onderdelen hergebruikt in het eigen productieproces.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in