Overslaan en naar de inhoud gaan

Het bedrijf als universiteit?

Er zijn veel te weinig programmeurs en alhoewel de studentenaantallen aan opleidingen informatica koortsachtig groeien, kunnen ook zij niet aan de enorme vraag voldoen die er op dit moment is.
Startup bootcamp

De markt vindt hier natuurlijk allerhande oplossingen voor uit, van oplossingen op de lange termijn zoals het stimuleren van programmeerlessen op school om uiteindelijk het tekort te verkleinen, tot het nu omscholen van niet-informatici voor banen in de IT binnen zogeheten bootcamps. Drie maanden vakken, gevolgd door een stage van een jaar en hop je bent klaar voor een mooie carrière in de IT.

Is dit nu een goede zaak? Als docent op een universitaire opleiding vind ik het natuurlijk eeuwig zonde dat deze studenten niet naar onze opleidingen komen, maar ervoor kiezen om een stoomcursus te volgen. Onze opleidingen kennen heel rijke curricula, waar studenten niet alleen leren programmeren, werken met databases en algoritmen, maar ook leren een kritische houding aan te nemen en hun rol in de maatschappij goed te beschouwen.

Zelf programmeertaal maken

Ook leren we ze technische vaardigheden aan die geen onmiddellijk nut dienen, zoals het zelf maken van een programmeertaal. Maken programmeurs vaak hun eigen programmeertalen? Niet zo heel vaak. Maar een programmeertaal kunnen maken en weten dat het een tool is die je tot je beschikking hebt, is heel waardevol. Bovendien snap je door het zelf maken van een taal veel beter hoe bekende talen zoals Python en Java opgebouwd zijn, snap je beter wat er misgaat in het geval van fouten en kun je makkelijker een nieuwe taal leren. Voor iemand met ‘alleen’ een stoomcursus JavaScript zal het moeilijker zijn om straks de volgende nieuwe hippe taal te leren (en dat moment komt onvermijdelijk al snel).

Maar … toch ben ik positief! Want code bootcamps programma’s zorgen er ook voor dat mensen die hun roeping voor de IT gemist hebben (bijvoorbeeld omdat vroeger nog meer dan nu het beeld bestond dat IT en techniek niet voor meisjes bedoeld waren) op latere leeftijd alsnog instromen. Nog relevanter dan alleen diversiteit in het soort mensen dat programmeert, is ook nog de voorkennis die ze meenemen. Iemand die jarenlang als accountant heeft gewerkt en programmeur wordt, kan eigenlijk veel beter meedenken over hoe software voor accountants eruit zou moeten zien.

Modern automatiseren

Automatisering is een beetje een ouderwets woord voor IT, maar in de kern is het natuurlijk wel waar het om draait: we automatiseren taken uit andere vakgebieden. En wie kan dat nou beter dan de mensen die die taken jaren met de hand hebben uitgevoerd? Door het dichter bij elkaar brengen van klant en producent spelen bootcamps een andere maar zeker ook heel belangrijke rol in het maken van software.

 

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (oktobernummer 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in