Overslaan en naar de inhoud gaan

Wet van Moore blijkt ook op te gaan voor energieverbruik

In 1965 stelde Intel-oprichter Gordon Moore dat de miniaturisering van microschakelingen zodanig structureel verloopt dat elke verdubbeling van de schakelingsdichtheid (uit te drukken in het aantal transistors per vierkante millimeter) een min of meer onveranderlijk tijdsbestek vergt. Terugrekenend blijkt die verdubbelingstijd ongeveer 18 maanden te bedragen.
Moore's Law (met Gordon Moore)
© Intel
Intel

De stugge regelmaat waarmee deze vuistregel - ongeacht conjunctureel wisselende R&D-investeringsniveaus bij bouwers van chipmachines - opgeld doet, fascineert wetenschappers en technologen al decennia.

Maar sinds de vrijgave van het jongste Technology Review van MIT hebben ze nu nog een andere wetmatigheid om zich over te verbazen: behalve de schakelingsdichtheid verdubbelt ook de energie-efficiëntie van de microschakelingen in een vast tijdbestek, dat wederom 18 maanden lijkt te bedragen. De oberservatie werd gedaan door een onderzoeksgroep van de Stanford-universiteit onder leiding van professor Jonathan Koomey, die civiele werktuigbouw en milieutechnologie doceert. Zijn evaluatie van het energieverbuik van computers vangt aan bij de Eniac, de 'programmeerbare' computer die in 1946 werd gebouwd voor het Amerikaanse leger. Koomey stelt vast dat ook toen al, lang voor de opkomst van de transistorschakelingen waarmee de namen van Moore en Intel onlosmakelijk zijn verbonden, de halveringstijd van het energieverbuik per vierkante meter ongeveer 18 maanden bedroeg.

Wet van Koomey actueler dan die van Moore
De 'wet van Koomey' zou uiteindelijk wel eens belangrijker kunnen blijken dan die van Moore. Energie-efficiëntie is immers een onderwerp dat in toenemende mate telt in het ontwerp van computerapparatuur. In rekencentra is energie-efficiënte belangrijk vanwege milieudoelstellingen en de beheersing van kosten voor energie en koeling. Aan het andere uiteinde van de IT-keten willen gebruikers steeds meer kunnen doen binnen de beperkte gebruiksduur van de accu in hun laptop of smartphone.

Volgens Koomey zit er voorlopig nog ruimschoots voldoende rek in de fysica van accu's en microschakelingen. De fameuze natuurkundige Richard Feyman berekende in 1985 dat de energie-efficiëntie van de toenmalige processors theoretisch nog ruimte liet voor een verbetering met een factor 1.0e11 (honderd miljard). Daarvan is vooralsnog slechts 40.000 benut, constateert Koomey. En dat is merkwaardig, want sinds 1985 is zijn ruim 17 maal 18 maanden verstreken. Dus volgens Koomeys eigen 'wet' zou de energie-efficientie niet 40.000 maal, maar 2 tot 17e oftewel een factor 131-duizend moeten zijn toegenomen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in