Overslaan en naar de inhoud gaan

Twist over virtualisatie-standaard

De Amerikaanse fabrikanten van virtualisatiesoftware VMware en XenSource worden het nog niet eens over een standaardaanpak. De afgelopen weken bekritiseerden beide via de media elkaars interface. Database- en applicatiefabrikant Oracle verzocht de twee tot elkaar te komen. Een standaarduitgangspunt moet het mogelijk maken virtuele machines van verschillende fabrikanten uit te wisselen. XenSource werkt daaraan samen met concurrent Microsoft, ook al actief op dit terrein.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock


Zowel XenSource als VMware werken daarnaast aan het opkrikken van de prestaties van hun virtualisatiesoftware. De kracht van de virtuele systemen daalt bij een al te grote toename van het aantal ‘hardware interrupts’.
Aanpassingen in de kernels van te virtualiseren besturingssystemen zijn een manier om deze prestatiedrempels op te lossen. Dat is wat XenSource doet. Het baseert zich op de open-sourcetechniek Xen, waarmee bijvoorbeeld Linux-kernels snel zijn aan te passen en die zo aardige prestaties weten te halen.
VMware doet het met een tussenlaag, wat onder bepaalde condities tot performanceverlies kan leiden. Nieuwe speciale processors van Intel en AMD maken het overbodig besturingssystemen aan te passen. VMware heeft daarnaast een veel geavanceerder bestandssysteem, waar onder meer grote virtuele schijven mee zijn te beheren.
VMware heeft ten slotte een veel grotere naamsbekendheid. Uit een wereldwijde inventarisatie door Yankee Group, een Amerikaans onderzoeksbureau, blijkt dat drie op de vier bedrijven van plan zijn virtualisatie toe te passen. Ruim 60 procent van deze bedrijven past de techniek reeds toe, 21 procent verwacht het binnen een jaar in te zetten. Iets meer dan de helft, 55 procent, stelt dat te doen of te gaan doen met VMware. Microsoft Virtual Server wordt genoemd door 29 procent, en Xen door zo’n twee procent.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in