Overslaan en naar de inhoud gaan

Telecombedrijven: internetten moet duurder worden

De boodschap zit verpakt in een onderzoek van A.T. Kearny in opdracht van Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia en Telefónica.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Het internetverkeer op vaste lijnen groeit momenteel met 35 procent per jaar, en dat via mobiele lijnen zelfs met 100 procent, constateert A.T. Kearny. De investeringen die nodig zijn om die groei te faciliteren zijn voor de telecombedrijven niet verantwoord als de inkomsten niet substantieel omhoog gaan.

Telco's komen 28 miljard euro tekort
A.T. Kearny verwacht dat de uitbaters van netwerken het rendement op hun eigen vermogen in dat geval in de periode tot 2014 met 3 procentpunten zien dalen tot een niveau tussen de 7 en de 9 procent. En dat ligt ver beneden de kosten van kapitaal. Om de bedrijfsresultaten gezond te houden, zouden de inkomsten van Europese telecombedrijven met 28 miljard euro per jaar omhoog moeten, becijfert A.T. Kearny; dat bedrag is ongeveer 10 procent van de huidige telecommarkt.

6 tot 9 euro per maand extra
A.T. Kearny denkt dat er vier maatregelen nodig zijn om een dergelijk groot bedrag op te hoesten. De eerste optie die is onderzocht, is verhoging van de prijzen die de internetters betalen. Bij een gemiddelde tariefstijging van 6 euro per maand voor gebruikers van een vaste internetverbinding en van 9 euro per maand voor mobiel internetten zouden de telecombedrijven een dikke 15 miljard per jaar extra ophalen. Het is twijfelachtig of dat haalbaar is, gezien de forse concurrentie in de markt. Maar zelfs als het lukt, is het niet voldoende om het gat te dichten.

Optie 2 is een verhoging van de bijdrage die aanbieders van content moeten betalen. Voor vaste lijnen zou dat 5 eurocent per gigabyte moeten worden en voor mobiele netwerken 3,03 euro. Dat is een forse stijging ten opzichte van de cent per gigabyte die nu betaald wordt. In totaal zou dit 9 miljard kunnen opleveren.

Afscheid van netneutraliteit
Een derde optie is afscheid nemen van netneutraliteit. Als telecombedrijven tegen betaling voorrang mogen geven aan of een groter deel van de bandbreedte mogen reserveren voor klanten die daarvoor willen betalen, zou dat de internetinkomsten behoorlijk kunnen opvijzelen. De meest voor de hand liggende klanten voor zo’n voorkeursbehandeling zijn de aanbieders van video over internet en van online spelletjes, meent A.T. Kearny. Als die bereid zouden zijn om daar 10 tot 15 procent van hun omzet aan te besteden, zou dat de Europese telecombedrijven 4 tot 6 miljard per jaar extra opleveren.

Optie 4 is een variant op optie 3 waarbij bilaterale afspraken worden gemaakt om bepaalde netwerksegmenten te reserveren voor het verkeer tussen betalende klanten. Ook dat zou nog eens 4 tot 6 miljard in het laatje kunnen brengen, denkt A.T. Kearny.

Combinatie van maatregelen nodig
A.T. Kearny concludeert dat de telecombedrijven het van een combinatie van deze maatregelen moeten hebben. Dat komt niet als een verrassing. Opgeteld kunnen de telecombedrijven volgens het rapport in het beste geval 36 miljard euro extra per jaar ophalen. Iets meer dan de 28 miljard euro die nodig zijn, maar de kans dat de telecombedrijven alle maatregelen volledig kunnen doorzetten acht het onderzoeksbureau miniem.

Het rapport ‘A Viable Future Model for the Internet’ is online in te zien op de website van A.T. Kearny.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in