Overslaan en naar de inhoud gaan

Sun-topman verwelkomde 'inbreuk' op Java-patenten

“Ik voeg mijn stem bij het koor van stemmen van anderen bij Sun die Google hartelijk feliciteren met de aankondiging van Android, hun nieuwe Java/Linux-telefonieplatform. Gefeliciteerd!’ Dat schreef Jonathan Schwartz op 5 november 2007. Schwartz was toen de hoogste baas bij Sun, waar Java tot ontwikkeling kwam en de patenten geregistreerd werden.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Sun was blij met Googles keuze voor Java
Schwartz spreekt in zijn felicitatieboodschap nergens over patenten, de noodzaak om daarop licentie te nemen of de inbreuk op intellectueel eigendom van Sun. Integendeel. Sun is blij dat het Googles Android kan toevoegen aan de lijst van Java-gebaseerde platforms die Sun met zoveel energie ondersteunt, schrijft Schwartz. Om als eerste softwarebedrijf een complete ontwikkelomgeving voor het platform te creëren, schaart Sun zijn NetBeans-ontwikkeltools achter het initiatief.

Die woorden kunnen een belangrijke rol spelen in Oracles rechtszaak tegen Google. Oracle heeft na de overname van Sun een miljardenclaim neergelegd bij Google wegens inbreuk op de met de overname verworven Java-patenten. Schwartz woorden kunnen uitgelegd worden als stilzwijgende toestemming om Java te gebruiken, en in dat geval kun je achteraf moeilijk een claim neerleggen.

Niet bekend of er afspraken op papier staan
Schwartz’ blogbijdrage sluit natuurlijk niet uit dat er achter de schermen – mogelijk vruchteloos – overleg is geweest met Google over patentkwesties. En als daar geen sprake van is, staat nog lang niet vast dat de rechter van oordeel zal zijn dat de blogbijdrage van Schwartz Oracle verplicht om Java om niet aan Google ter beschikking te stellen. Dat hangt af van de afspraken die Google en Sun op papier hebben gezet, en als die niet helder zijn van de bepalingen in het overnamecontract tussen Oracle en Sun.

Maar publicitair is het voor Google natuurlijk een enorme opsteker, die blogbijdrage van Schwartz en de hernieuwde belangstelling ervoor. Dat lijkt Oracle ook te beseffen. De bijdrage was tot voor kort op zijn website te vinden, maar is inmiddels verwijderd. Maar op internet is dat niet voldoende om stukken de vergetelheid in te katapulteren. Het internetarchief Wayback Machine heeft er een kopie van staan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in