Overslaan en naar de inhoud gaan

Slaaptekort jongeren na ICT-gebruik 's avonds

Slaap wordt voor de onderzochte leeftijdsgroep (14 tot 20 jaar) als extra belangrijk gezien omwille van de rol bij het leren, het geheugen en de regulatie van emoties, aldus de onderzoekers. Zij verwachten dat jongeren die ’s avonds nog veel ICT-middelen gebruiken en dus minder goed slapen, zich kunnen vertalen in verminderde schoolprestaties.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

In het weekend slaap inhalen
Het onderzoek – waarbij 1298 jongeren werden ondervraagd – is uitgevoerd naar aanleiding van de Internationale Dag van de Slaap, die vandaag plaatsvindt. Bijna de helft van de ondervraagde jongeren (49,7 procent) lijdt aan slaaptekort. Ruim 30 procent kampt met veel tot heel veel slaperigheid tijdens de les. Slechts 11 procent is doordeweeks uitgerust, tegen 63 procent in het weekend. In het weekend zeggen zij veel slaap in te halen, die zij gedurende de week hebben gemist. Vier op de tien jongeren heeft een televisie op de kamer, de helft beschikt over een computer, acht op de tien bezit een gsm, drie op de tien een Playstation en zeven op de tien een mp3-speler.

Verhoogde slaperigheid overdag
Uit de resultaten blijkt dat vooral het gebruik van internet, gsm en computer- of videospelletjes, en in mindere mate het gebruik van televisie, tot een tekort aan slaap en een verhoogde slaperigheid overdag leidt. Van de jongeren die geen gebruik maken van hun gsm alvorens te gaan slapen, vertoont bijna 8 procent een slaaptekort. Van de jongeren die elke avond gebruik maken van hun gsm in het uur voor het slapengaan vertoont 26 procent een slaaptekort. En de onderzoekers stelden ook vast dat hoe vaker jongeren in de week gebruik maken van internet, hoe groter de kans op een tekort aan slaap.

Eerder deze maand bleek uit ander onderzoek van de Harvard Medical School dat het gebruik van gsm en laptops vlak voor het slapengaan ook bij ouderen voor een slechtere nachtrust zorgt. Bovendien werd er een schadelijk effect gemeten bij het televisie kijken pal voor het naar bed gaan. Het kunstmatige licht van de tv en laptops zou tot meer alertheid leiden, wat het vrijkomen van het slaaphormoon melatonine onderdrukt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in