Overslaan en naar de inhoud gaan

Publieke sector betaalt zich blauw door wanbeheer IT

Market Cap doet verslag van het onderzoek in een rapport onder de titel 'Public Sector: IT Project Evaluations', waarvoor 200 grote IT-projecten onder de loep werden genomen. Het onderzoek besloeg de periode 2005-2010.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Gemiddeld meten de onderzoekers een totale budgetoverschrijding tussen de 39 procent (zorgsector) en 67 procent (centrale overheid). Voor de centrale overheid betekent dit bijvoorbeeld een absolute overschrijding met bijna 900 miljoen euro, wat neerkomt op 185 miljoen in 2010. De vraag is of deze overschrijdingen voorkomen hadden kunnen worden, stellen de onderzoekers.

Een verdere analyse wijst zelfs uit dat de bestaande IT projecten niet alleen veelal binnen budget, maar zelfs met een lager budget uitgevoerd hadden kunnen worden. "De voornaamste reden voor deze gang van zaken is slecht project- en procesmanagement", aldus de onderzoekers. Het beheer komt vaak neer op sturing van bovenaf, en zonder voldoende kennis van zaken kan dat funest uitpakken.

Market Cap noemt als voorbeeld een ministerie dat een uitwisselingsformaat vaststelt (zonder kennis) gebaseerd op een oude standaard. Alleen de semantiek en syntax zijn beschreven en nergens wordt de betekenis van de informatie eenduidig omschreven. Dit betekent dat het technisch wel allemaal aansluit, maar dat in de praktijk de zaken volledig ontsporen. "IT-projecten en politiek gaan gewoon niet samen. Grote IT-systeemintegrators zoals Centric, Logica en Ordina gaan hierdoor aantoonbaar regelmatig serieus de fout in bij IT-projecten binnen de publieke sector", concluderen de samenstellers van het rapport.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in