NWO start nieuwe CATCH-ronde
De uiteindelijke selectie is gemaakt op basis van een gedegen beoordeling door de International Scientific Advisory Board (ISAB). De ISAB was over het algemeen onder de indruk van de ingediende onderzoeksprojecten: allemaal zijn ze veelbelovend en hebben zij de potentie om een breed publiek te bereiken.

Shutterstock
Shutterstock
De vier geselecteerde projecten hebben alle een interdisciplinair karakter, en ze berusten op een intensieve samenwerking tussen informatica, geesteswetenschappen en cultureel erfgoed. De projecten in kwestie zijn:
- WebART - Web Archives Retrieval Tools ingediend door dr. ir. J. Kamps (UvA): hoe archiveer je het internet? En hoe zoek je erin en gebruik je dat materiaal vervolgens weer?
- FACT - Folktales as Classifiable Texts een voorstel van dr. T. Meder (Meertens Instituut): Met nog te ontwikkelen software zal een collectie Nederlandse volksverhalen automatisch worden voorzien van metadata
- MSSGD - Mining Social Structures from Genealogical Data, bedacht door dr. K. Tuyls (UM): Dit project maakt gebruik van een combinatie van machinaal leren, datamining en human computation, om verbanden te signaleren voor stamboomonderzoek.
- COGITCH - COgnition Guided Interoperability beTween Collections of musical Heritage uit de koker van prof. dr. R.C. Veltkamp (UU): het Meertens Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid beheren grote collecties van volksliederen respectievelijk popmuziek. Een nieuwe techniek moet deze muziekbronnen ontsluiten.
Universitair onderzoekers worden gekoppeld aan een erfgoedinstelling en zetten vervolgens een intensieve samenwerking op. Voor beide groepen wordt dit een leerproces, omdat de twee haast per definitie een andere taal spreken en een geheel eigen insteek hebben voor het project. De wisselwerking leidt tot samenwerking, zo bleek al in de eerdere - reeds afgesloten - rondes van CATCH.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee