Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe versie Moblin ook voor zakcomputers

De nieuwe versie maakt Moblin, dat is toegesneden op de Atom-processor van Intel, tot een serieuzere concurrent van Microsoft Windows Vista en Windows 7. Daarnaast schiet Intel met Moblin onder de duiven van Android, dat eveneens op Linux is gebaseerd. De Linux Foundation is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Moblin, maar Intel heeft een stevige vinger in de pap.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Er zijn drie varianten van Moblin 2.1 ontwikkeld: voor netbooks, nettops (kleine desktops) en Mobile Internet Devices (MID’s), zakcomputers met internettoegang. Geïnteresseerden kunnen de nieuwe bètaversies ‘zeer binnenkort’ downloaden.

Moblin 2.1 bevat onder meer voorzieningen voor aanraakschermen en heeft meer stuurprogramma’s voor randapparatuur ingebouwd. Zo kan Moblin voortaan overweg met grotere beeldschermen dan de 12 inch die als bovengrens voor netbooks geldt.

Anderzijds is de gebruikersinterface ook geschikt gemaakt voor draagbare apparaten met een klein beeldscherm. Intel-topman Paul Otellini demonstreerde de nieuwe variant deze week tijdens zijn openingstoespraak op het Intel Developer Forum (IDF) in San Francisco. De gebruikersinterface bevat een aantal ‘panelen’waaronder een paneel met snelkoppelingen naar sociale netwerken, instant messaging en contactlijsten, liet Otellini zien. De webbrowser met Mozilla-engine is geoptimaliseerd voor kleine schermen.

Op netbooks ondersteunt Moblin het toekomstige processorplatform Pine Trail, dat voor introductie in 2010 op de routekaart staat. Pine Trail is de tweede generatie van Intel-platforms voor netbooks, waarbij de grafische processor en de geheugenbesturing worden geïntegreerd met de centrale Atom-processor. Hierdoor telt het nieuwe platform nog maar 2 chips in plaats van 3.

De definitieve versie van de Moblin-variant voor handhelds komt beschikbaar op het moment dat smartphones en zakcomputers verkrijgbaar zijn op basis van Moorestown, een nieuw platform dat bestaat uit een ‘system on a chip’ (SoC) die Lincroft heet. Lincroft bestaat uit een Atom-processor, een grafische ‘engine’ en modules voor geheugen- en beeldbesturing. Volgens Otellini komt Moorestown medio 2010 op de markt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in