Overslaan en naar de inhoud gaan

Kloosterhoeveberaad wil Manifest-Kwadraat

Erik Gerritsen, gemeentesecretaris van Amsterdam, roept de Manifestgroep op samen te werken met de ‘100.000+ gemeenten’ verenigd in het Kloosterhoeveberaad. Het gezamenlijk gewicht van de zeven uitvoeringsorganisaties, die als Manifestgroep zelf een standaard authenticatiedienst – DigiD – afdwongen, en de grote gemeenten moet de digitale overheid een tempoversnelling geven. Volgende week ontmoeten beide organisaties elkaar op een ‘Top Bestuurders Meeting’.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Gerritsen hoopt dat die dag al over drie of vier terreinen afspraken gemaakt kunnen worden. “Bijvoorbeeld over samenwerking tussen de contactcentra. Eén klantcontact is een stap te ver, maar het moet mogelijk zijn om klanten door te verbinden naar bijvoorbeeld CWI of UWV. Ik denk ook aan het gebruiken van elkaars kennisbanken. Voor alle organisaties geldt dat pakweg 85 procent van de vragen regelmatig terugkomt. De antwoorden staan vermeld in de kennisbanken.”Hetzelfde geldt voor gebruik van productcatalogi, zegt Gerritsen. “Het is nog te vroeg voor één overheidsloket, maar het zou makkelijk zijn als de burger die bij de gemeente aanklopt met een generieke vraag over belastingen niet hoeft te worden doorverwezen naar de Belastingdienst.” Het gaat om “groot denken en kleine stappen zetten”, zegt Gerritsen. “Dan zouden we in de loop van 2007 al de eerste resultaten kunnen realiseren.”
De gemeentesecretaris hoopt dat het komt tot een ‘Manifest-Kwadraat’. Hij gelooft in de aanpak die de Manifestgroep als eerste toepaste. “Toen zij hun plannen voor een authenticatiedienst ontvouwden, een jaar of drie geleden, heb ik onmiddelijk de gemeentelijke acties voor een eigen authenticatievoorziening stopgezet. Ik voorzag toen al dat DigiD de standaard zou worden. Voor het Kloosterhoeveberaad hebben we dezelfde aanpak gepikt: door met een kleine groep gewoon ‘te doen’ iets voor elkaar krijgen en dan zorgen dat Binnenlandse Zaken het op tijd onderkent en ondersteunt.”
Het Kloosterhoeveberaad – ontstaan uit een informeel diner-overleg van de gemeentesecretarissen van zeven grote steden en drie directeuren-generaal van Binnenlandse Zaken in een gelijknamig etablissement in Harmelen – wil standaarden afdwingen door het voortouw te nemen bij de implementatie van speerpunten als het eenmalig aanleveren van gegevens en de Persoonlijke Internet Pagina (PIP).
Samenwerking met de Manifestgroep moet dat versnellen. “Die uitvoeringsorganisaties en de grote gemeenten vertegenwoordigen tussen 60 en 80 procent van alle contacten tussen burgers en de overheid.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in