Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-salaris zit in de lift

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Automatisering Gids en Berenschot Belonen onder ruim 1500 ICT’ers. Uit het onderzoek blijkt dat de inkomensvooruitgang zich niet in alle functies in gelijke mate voordoet. Van de vijftien ‘spilfuncties’ in de ICT gaan er maar zeven meer op vooruit dan vorig jaar. De bruto lonen van alle functies samen stegen met 6,3 procent ten opzichte van vorig jaar.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock


Uitschieters zijn hands-on functies als productiechef (8,4 procent), netwerk- en systeembeheerders (8 procent) en software analist/programmeur (7,3 procent). Advies- en managementfuncties blijven daar ver bij achter met een bescheiden toename van 3,5 procent. Onderzoeker Marsel in ’t Veen van Berenschot: "De echt operationele mensen zijn belangrijker geworden dan degenen die zich met projectmatige en beleidszaken bezig houden." Hij signaleert een toegenomen zelfbewustzijn. "Zorgen over banenverlies zijn er nauwelijks meer. ICT’ers zien hun marktwaarde toenemen en daarmee ook hun onderhandelingspositie ten opzichte van hun werkgever verbeteren. Aan die situatie ontlenen ze ook inkomensverwachtingen voor het komend jaar."
De directies van de grote ICT-bedrijven zagen het afgelopen jaar hun basissalarissen met gemiddeld negen procent groeien. Daarnaast incasseerden ze nog forse bonussen. Topverdiener was Gerard Kleisterlee van Philips. Hij ontving 1,02 miljoen aan basissalaris, 150.000 euro extra voor zijn pensioen en een krappe twee miljoen in de vorm van bonussen, opties en aandelen.

Freelancen
77 Procent van de ICT’ers vindt de kansen op de arbeidsmarkt goed. 45 Procent zegt te gaan profiteren van de krapte op de arbeidsmarkt. Een op de vijf is op zoek naar een nieuwe baan. Een derde van de ICT’ers wil een inhaalslag op arbeidsvoorwaarden gebied. 36 Procent zegt wel iets te voelen voor een bestaan als freelancer.
Driekwart van de ondervraagden zegt gebruik te kunnen maken van een studieregeling en 62 procent is tevreden over de studiemogelijkheden die worden geboden. Bijna een kwart van de respondenten met lagere functies is daar juist ontevreden over. Ruim de helft van de ondervraagden is bereid 10 tot 20 procent van de studiekosten zelf te dragen. Eén op de vijf wil zelfs wel dertig tot veertig procent zelf betalen. 38 Procent besteedt 4 uur per week aan studie in de eigen tijd, 20 procent is daar zelfs acht uur mee bezig.

Individualistisch
De helft van de ICT’ers wil het liefst zijn arbeidsvoorwaarden individueel met zijn werkgever regelen. Een kwart van de ICT’ers zegt juist behoefte te hebben aan een bedrijfs- of een branche-CAO. Het aantal vakbondsleden daalt. Slechts 13 procent meldt lid te zijn van een vakbond. Vorig jaar was dat nog 19 procent.
ICT’ers laten de nieuwe levensloopregeling massaal links liggen. Slechts 12 procent zegt ervan gebruik te willen maken. Driekwart van de ondervraagden heeft wel een collectieve pensioenregeling. Degenen die daar niet aan deelnemen hebben vaak een individuele regeling met een pensioenverzekeraar op basis van de zogenaamde ‘beschikbare premieregeling’.

Werkdruk
Volgens 56 procent van de ondervraagden is de werkdruk het afgelopen jaar toegenomen. Het komende jaar wordt een verdere toename verwacht. Ruim een kwart van de ICT’ers wil graag minder uren gaan werken, maar slechts 16 procent opteert voor part-time werk. Het ICT-vak wordt nog steeds gedomineerd door mannen. Slechts 7 procent is vrouw.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in