Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT is cruciaal, maar ondergewaardeerd

Dienstverlening is goed voor 70 procent van het Bruto Binnenlands Product, maar de productiviteitsgroei in de sector blijft achter. De inzet van ICT zou wonderen kunnen verrichten. De Amerikanen geven 0,7 procent van hun BNP uit aan ICT-onderzoek voor de dienstverlening. In Nederland is dat 0,2 procent.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Het R&D-project Software als Service (SaS), waarin zes universiteiten, ICT-bedrijven en klanten als Rabobank en VNG de ‘grote papierstromen’ online willen brengen – ICT in dienstverlening bij uitstek – kreeg echter ook bij de laatste FES-ronde weer het deksel op de neus. “SaS wordt breed gedragen door het veld. Er is echter een grote afstand tussen het CPB, dat adviseert over de subsidie, en dat veld,” stelt Martin Rem, directeur van ICTRegie vast. “Ik merk dat ICT in dienstverlening bij de beslissers niet populair is. Maar we zetten door met het project.”
ICTRegie biedt vandaag de ICT-Innovatieagenda 2006-2010 aan aan staatssecretaris Karien Van Gennip. ICT is cruciaal: ICT maakte tussen 1996 en 2000 een kwart uit van de productiviteitsgroei, en toch wil het maar niet vlotten met ICT-onderzoek. De kwaliteit van het aanwezige onderzoek is ‘excellent’ aldus de agenda, maar de omvang is minimaal en het levert bovenal nauwelijks toepassingen op. In vergelijking met het buitenland is Nederland op zijn best een middenmoter als het gaat om investeringen in ICT en ICT-onderzoek. Om aan te sluiten bij de internationale kopgroep moeten investeringen en rendement minimaal met de helft omhoog. Kern van het probleem is de beperkte betrokkenheid van bedrijven. Daarom zet de Innovatieagenda vooral in op het stimuleren van publiek-private samenwerking, aldus Rem. “Er is wel degelijk draagvlak bij ondernemingen. Een subsidieprogramma als SmartMix, dat jaarlijks ongeveer 15 miljoen euro toekent aan publiek-privaat ICT-onderzoek, is zwaar overtekend. De bedrijven moeten een beetje lekker gemaakt worden, en beide partijen moeten elkaar leren kennen!”
Bovenaan de agenda staat dan ook het faciliteren van ‘communities of interest’, naar model van de Europese Technology Platforms. Deelname van bedrijven moet ervoor zorgen dat de vraag centraal staat. Roadmaps en onderzoeksagenda’s moeten resulteren in consortia die inschrijven op nationale fondsen zoals de FES-pot en SmartMix, maar vooral ook de met bijna 12 miljard euro gevulde ICT-pot van het zevende Europese Kaderprogramma. Nederlands ICT-onderzoek haalt relatief weinig weg ‘uit Brussel’, aldus Rem. Verder staan op de agenda het ondersteunen van precompetitieve onderzoeksprogramma’s, het inrichten van een ‘Kennispoort’ waar kennisvragers en kennisaanbieders elkaar vinden en het ondersteunen van start-ups.
ICTRegie presenteert de agenda met opzet in de aanloop naar de verkiezingen. “In de Kennis Investerings Agenda pleit het InnovatiePlatform voor 3 tot 6 miljard euro per jaar extra voor onderwijs en innovatie. Wij hopen dat een volgend kabinet het standpunt van het Platform overneemt. Wij vullen vast het hoofdstuk ICT in. Bovenop de huidige 300 miljoen moet er jaarlijks 150 miljoen euro publiek geld extra naar ICT-onderzoek.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in