Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Henk Broeders

Als vader van vier kinderen heb ik met belangstelling het bericht Sociale media stellen opvoeders voor probleem gelezen. De titel wekt de suggestie dat sociale media problemen veroorzaken. Ik ben daar allerminst van overtuigd.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De introductie van nieuwe media en technologie heeft altijd al geleid tot conflicten tussen generaties. Bij de introductie van de televisie in Nederland kwam het jonge medium met zijn eigen wetten en mogelijkheden regelmatig in aanvaring met de verzuilde generatie. Ongetwijfeld waren de ouders van toen ook op zoek naar manieren om hun kinderen te leren omgaan met het nieuwe medium. Wat kunnen we leren van het verleden?

In ieder geval dat nieuwe technologie vaak een breuk tussen generaties markeert. Bezorgde ouders, gevormd door oude referentiekaders, versus een onbeschreven en veranderingsgezinde jonge generatie. Dat is maar goed ook. Anders zou onze samenleving zich lang niet zo snel ontwikkelen als nu het geval is.

Risico's niet veranderd
Sociale media zijn intenser en interactiever. Maar risico’s zijn niet anders dan vroeger. Immers, de ouderwetse boeman in het struikgewas verschuilt zich tegenwoordig achter een IP-adres. Maar de boeman is nog steeds van vlees en bloed. Als opvoeder kun je daar kinderen van bewust maken. Om die reden juich ik toe dat ouders zelf ook online gaan. Controleren – zoals volgens het artikel 10 % doet - lijkt me minder effectief.

Als ervaringsdeskundige vind ik dat de verandering die sociale media teweeg brengen in de relatie tussen generaties, er een van alle tijden is. Het onderliggende principe is vertrouwen. Mogelijk kan een volgend onderzoek ingaan op de positieve gevolgen van sociale media – hoe die verbinden, verbroederen en relaties verbeteren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in