Overslaan en naar de inhoud gaan

Help, ze willen virtualiseren!

Virtualisatie is hot. Iedereen in het ICT-landschap is er in meer of mindere mate mee bezig. In de praktijk blijkt al snel een eenzijdig stempel op virtualisatie te worden gedrukt. Er zijn voor- en tegenstanders, soms sterk emotioneel gedreven.
In dit artikel is een aantal stellingen opgenomen om misvattingen te pareren die in de praktijk worden gehoord. Het doel is managers en beheerders handvatten te geven om de mogelijkheden van virtualisatie reëel te kunnen beoordelen.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Zowel positief als negatief, maar alles gebaseerd op praktijkervaring.
Virtualisatie van verwerkingskracht en opslag is niet nieuw. Netwerkvirtualisatie is al zodanig ingeburgerd dat het vrijwel niet meer mogelijk is om een ethernetswitch te kopen zonder VLAN-ondersteuning. Servervirtualisatie werd begin jaren zestig van de vorige eeuw al door IBM op zijn System 360-mainframes aangeboden. Wel nieuw is het gemak waarmee virtualisatieproducten tegenwoordig kunnen worden ingezet. De relevantie van servervirtualisatie, in en ook buiten het datacenter, is zeer groot. Het opzetten van een nieuwe server zal over niet al te lange tijd niet moeilijker meer zijn dan het bijmaken van een nieuwe partitie op een harde schijf.
Er komt echter heel wat kijken bij het inzetten van servervirtualisatie als optimalisatiemethode. Er zijn veel voordelen, maar er zijn zeker ook zaken waar beheerders en managers goed over moeten nadenken. Er zijn enerzijds bijna geen verschillen tussen de fysieke en virtuele omgeving, anderzijds moeten deze verschillen juist worden gebruikt om daadwerkelijk gebruik te maken van de voordelen van virtualisatie.
Voor een virtualisatietraject is in ieder geval kennis en kunde nodig, maar ook een andere aanpak en attitude bij zowel managers als beheerders. Jarenoude automatiseringswaarheden worden door virtualisatie in een nieuw daglicht geplaatst. Het loont om oude en nieuwe ideeën in dit nieuwe daglicht goed te bekijken en op hun merites te (her)beoordelen.
De hier geformuleerde stellingen zijn niet per definitie waar of onwaar. De relevantie ervan verschilt per situatie.

Stellingen voor managers

Virtualisatie is geen besparing op de initiële aanschafkosten van een serverinfrastructuur
Dit is afhankelijk van de gewenste schaalbaarheid en redundantie. Virtualisatie nodigt ertoe uit om een beginsituatie neer te zetten die toekomstvast is. Daarvoor zal een flinke investering moeten worden gedaan in een relatief groot schaalbaar platform, met vrij kostbare licenties wanneer VMware wordt gebruikt.
De uiteindelijke kosten per virtuele server worden bepaald door meerdere factoren, zoals de uiteindelijke vullingsgraad, effecten van schaalbaarheid et cetera. Pas als aan alle voorwaarden is voldaan, kunnen de aanschafkosten per virtuele server wel lager uitvallen.

Informatie in Virtual Center levert niet voldoende stuurinformatieVMware’s Virtual Center staat centraal bij technisch beheer van de virtuele servers. Virtual Center definieert de virtual machines en levert technische stuurinformatie over de servers. Deze informatie is echter niet voldoende om de organisatorische impact van een (virtuele) server te bepalen, op basis waarvan verstrekkende kostenbesparingen kunnen worden gerealiseerd. Denk aan serverconsolidatie en lifecycle-management. Juist in een virtuele omgeving moet extra aandacht worden besteed aan ‘organisatorisch configuratiemanagement’ om verborgen kosten helder te krijgen.

Beheerkosten van virtuele servers kunnen lager zijn dan die van fysieke servers
Er zijn twee grote vlakken te onderscheiden waarop voordeel wordt behaald door virtualisatie ten opzichte van een fysieke omgeving. Ten eerste, doordat bij virtualisatie minder hardware nodig is, gaan de kosten voor het beheer en onderhoud van die hardware omlaag. Ten tweede geeft de virtualisatielaag een virtueel uniform hardwareplatform waardoor het makkelijker wordt om een uniforme inrichting van de servers te bereiken. Dat helpt bij het sterk geautomatiseerd uitvoeren van systeemhandelingen zoals patching.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in