Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektronica-afval is lucratieve zwarte handel

Het is lucratieve handel, waarvan de waarde jaarlijks circa 17 miljard euro bedraagt. Dat schrijft het United Nations Environment Programme (UNEP), de VN-organisatie voor Milieuzaken, in een rapport dat vandaag in Genève is geopenbaard.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Tsunami aan elektroafval

De UNEP maakt zich zorgen omdat de verwerking van de berg afval van computers, televisies, telefoons en andere elektronica vooral in Azië en Afrika plaatsvindt. Landen als Ghana, Nigeria, Ivoorkust, China, India, Pakistan en Bangladesh nemen het leeuwendeel van de illegale verwerking voor hun rekening. Daar komt bij dat deze 'tsunami aan elektroafval', zoals de milieuorganisatie het noemt, dikwijls door kinderen wordt verwerkt.

Giftige bestanddelen

Het gaat niet alleen om een substantieel deel van niet-recyclebaar afval in de wereld, maar ook om materiaal dat giftige bestanddelen bevat. Dat betekent immers een gevaar voor de gezondheid van de mens en het milieu. De landen van de Europese Unie kennen officieel een verbod van de export van giftig afval naar ontwikkelingslanden. UNEP constateert echter dat dat verbod telkens weer wordt omzeild. Duizenden tonnen afval worden met valse papieren toch uitgevoerd. Zo staan bijvoorbeeld giftige batterijen op de benodigde documenten als plastic vermeld.

De milieuorganisatie roept in haar rapport op tot naleving van de geldende verboden en in dat verband strengere controles uit te voeren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in