Overslaan en naar de inhoud gaan

Commentaar: Het CDA en ICT

Wie in het concept verkiezingsprogramma van het CDA op zoek gaat naar de opvattingen van die partij over wat de toepassing van informatietechnologie voor de Nederlandse samenleving kan betekenen kan zich de moeite besparen. Het staat er niet in. De partij - zoveel is wel duidelijk - ziet ICT hooguit als middeltje om hier en daar wat efficiënter te werken en niet als motor voor economische groei of als katalysator voor de modernisering van het openbaar bestuur, de zorg en het onderwijs.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Vooral dat laatste is opmerkelijk, want het laat zien dat het CDA als typische bestuurderspartij niet echt voorop wil lopen met het moderniseren van de (semi)-overheid. Kennelijk laat men zich inspireren door de leuze waarmee hun Duitse partijgenoot Helmuth Kohl ooit de verkiezingen won; ‘Keine Experimente!’.
Het Actie Programma Andere Overheid van het kabinet Balkenende 2 speelt geen enkele rol in de CDA-plannen voor de komende vier jaar. Het lijkt erop dat de partij dat programma nooit serieus heeft genomen en slechts heeft gezien als het speeltje van een minister zonder portefeuille van de kleinste regeringspartij. Natuurlijk wordt er wel gesproken over een ‘betere en kleinere overheid’, maar het enige CDA-voorstel dat daaraan zou moeten bijdragen is het voornemen om voor elke vier (vrijwillig) vertrekkende ambtenaren er maar een te laten terugkomen en minder ‘externen’ in te huren. Voor het gemak wordt wel alvast voor de komende vier jaar als ‘opbrengst’ van die operatie een besparing van 2,5 miljard euro ingeboekt. Met een betere dienstverlening aan burgers heeft dat niets van doen en bedrijfskundig gezien is het niet meer dan tegeltjeswijsheid. Het programma zegt helemaal niets over het belang van het totstandbrengen van een elektronisch patiëntendossier in de zorg of over de noodzaak juist te investeren in de ICT-architectuur van de overheid op basis van een heldere centrale regie. ICT op zich behoort geen politiek strijdpunt te zijn, maar de wijze waarop je het kunt inzetten voor politiek bestuurlijke veranderingen des te meer.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in