Overslaan en naar de inhoud gaan

Cloud-aanbieders VS strijden om contract met Defensie

De aanbesteding van een miljardencontract voor clouddiensten door het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft veel losgemaakt. Vooral het plan om alles bij één aanbieder onder te brengen is onderwerp van discussie.
pentagon
© CC0 - Public Domain
CC0 - Public Domain

Volgens Bloomberg dingen 46 bedrijven mee naar het contract, dat de communicatie tussen legeronderdelen moet verbeteren. Er zijn meer dan 1000 zienswijzen ingediend.

Vendor lock-in

Er is een uitgebreide lobbycampagne op gang gekomen sinds op 6 maart werd aangekondigd dat alle gevraagde diensten van een enkele aanbieder zullen worden afgenomen. Cloudbedrijven zijn vooral bang geen enkele kans te maken tegen Amazon, dat een 6 keer zo groot marktaandeel heeft als naaste concurrent Microsoft. Analisten verwachten in de zienswijzen, die volgende week worden gepubliceerd, aanwijzingen te vinden dat een aantal bedrijven protesten zal gaan indienen bij het Government Accountability Office. Het belangrijkste argument is dat het toekennen van een tweejarig contract, met optie tot 4 keer 2 jaar verlenging, neer zal komen op 10 jaar afhankelijkheid van de systemen van één aanbieder als de aanbesteding zo doorgaat als voorgenomen.

Intussen op Twitter

President Trump is intussen bezig met een ongefundeerde aanval op Amazon, dat hij in tweets beschuldigt van misbruik van belastinggeld, en op CEO Jeff Bezos die ook eigenaar is van de – in Trumps woorden – 'Amazon Washington Post', volgens analisten het eigenlijke doelwit van zijn agressie. De koers van aandelen Amazon heeft flink te lijden onder de acties van de president, die zich doorgaans niet onthoudt van commentaar op defensiezaken. Zo noemde hij de kosten van de ontwikkeling van een straaljager "out of control". Trump heeft zich over dit defensiecontract niet uitgesproken; directe bemoeienis van de president met het contract zou het Witte Huis op rechtszaken van de verliezende partijen komen te staan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in